Smaltovna v Ostravě Vítkovicích zastavila na týden provoz

Ostrava - Dělníky smaltovny vystřídali umělci. V tovární hale na sympoziu s názvem Smalt Art, tvoří obrazy technikou uměleckého smaltu. Ve Vítkovicích je totiž jedna ze tří pecí na světě, kde lze vypálit smalt velký dva a půl metru.

V typické tovární hale to už několik dní voní barvami a umělci oblečení v montérkách pracují sehnutí nad svými plechy. Smalt je výjimečná technika, se kterou se málokdo z nich před tím setkal.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

"Tento materiál nesaje barvu. Chová se tak, jako kdybyste dávali polevu na medovník,“ uvedl jeden z výtvarníků, Viktor Frešo.

Vytvořené obrazy putují na vypálení do pece, ve které je osm set stupňů Celsia. První výpal už je na sympoziu pověstný. Nastává velké překvapení. „V peci se mění barvy, tóny, sytost, takže pro výtvarníky nastalo velké zklamání. Viděli, že díla neodpovídají jejich představě. Ale to je zcela běžné. Děje se to každý rok,“ uvedla Ivana Štenclová, kurátorka sympozia.

„Dostávám se do situace, kdy věci nabírají svůj vlastní život a já čekám, co z pece vyleze. Je to takový hazard,“ uvedl výtvarník Viktor Frešo.

Umělci se na Smalt Artu často nechávají ovlivňovat indrustriálem, který je obklopuje. Letos došlo i na jiná témata. Martu Kolářovou inspirují její vlastní fotografie s motivy zimní krajiny. Lukáše Miffka inspiruje jídlo. Jiný Miffkův obraz má název Invaze. Jde o útok mimozemské civilizace na naše žaludky.

Účastníci letošního sympozia Smalt Art jsou neobyčejně umělecky plodní. Vytvořili už sto padesát smaltů a dalších padesát plechů si ještě dne nechali vyrobit. Svá díla vystaví v červenci v multifunkční hale Gong.