Smalt Art Vítkovice 2013: Světlík opět pozval do továrny umělce

Ostrava - Další sympozium Smalt Art Vítkovice 2013 začalo ve vítkovických strojírách v Ostravě. Umělci z Česka a Slovenska si mohou v prostředí funkční továrny vyzkoušet práci s velkoformátovým smaltem. „Pozvání letos přijali renomovaní autoři, například Erika Bornová, Tomáš Císařovský, Andrej Dúbravský, Marta Kolářová, Pavel Šmíd a další umělci,“ uvedla Eva Kijonková, mluvčí holdingu Vítkovice Machinery Groug, do které patří i společnost Vítkovice Power Engineering a její smaltovna.

Zvláštním hostem letošního sympozia bude uznávaná česká fotografka a výtvarnice konceptuálních projektů, která je od roku 2004 profesorkou na výtvarné akademii v Mnichově Magdalena Jetelová.

„Sympozium Smalt Art Vítkovice umožňuje umělcům malbu na plech, který dosahuje rozměrů až 2,5 krát 1,5 metru. Zajímavou součástí výtvarného procesu se stává konečné vypálení každého díla v peci při teplotě vyšší než 800 stupňů Celsia. Ostrava je jedním ze tří míst na světě, kde lze tak velké plochy vypalovat,“ uvedla Kijonková.

Kurátorkou projektu, který funguje osmým rokem, je už potřetí výtvarná umělkyně Ivana Štenclová. „Ukázalo se, že smalt hravě překoná hranice klasické plošné malby. Byli jsme svědky zrodu trojrozměrných objektů, laserem vypalovaných kreseb, sítotiskových grafik,“ uvedla Štenclová.

Sympozium končí 1. května, kdy bude také vernisáž ve smaltovně a Den otevřených dveří v celé strojírenské skupině Vítkovice Machinery Group. „Díla pak budou vystavena v galerii Gong v Dolních Vítkovicích, takže si je budou moci prohlédnout i návštěvníci festivalu Collours of Ostrava, který bude letos podruhé v Dolních Vítkovicích,“ doplnila Kijonková.

Vydáno pod