Wagnera vystřídá na ostravské scéně Martinů a Rok české hudby

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské zahajuje prodej předplatného na další sezónu. „Vizuálním symbolem nové sezóny, která divákům nabídne české i světové premiéry a řadu výjimečných akcí s exkluzivními hosty, je výřez ze stropní malby Divadla Antonína Dvořáka,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová. Dodala, že alegorický obraz vídeňského malíře Eduarda Felixe Veitha, na kterém jsou postavy Poezie a Hudby, ale také horníka se symboly tradičního ostravského průmyslu, shlíží na diváky už 105 let.

Rok české hudby v opeře - Martinů a Smetana

Na podzim bude pokračovat galapředstavením ve vítkovické aule Gong projekt Wagner Ostrava. Nabídne výběr nejslavnějších scén z oper Richarda Wagnera. Zpívat bude Eva Urbanová, Tomasz Konieczny a Český filharmonický sbor Brno, Janáčkovu filharmonii Ostrava bude řídit šéf ostravské opery Robert Jindra. Na letošní wagnerovský rok, jehož vrcholem bylo nastudování opery Lohengrin, naváže operní i baletní soubor Rokem české hudby, který bude mít také speciální galakoncert To nejlepší z české opery.

Prosincová premiéra opery Bohuslava Martinů Mirandolina v režii ředitele Jiřího Nekvasila je adeptem na vrchol sezóny. „Moc se těším na Martinů Mirandolinu, protože Jiří Nekvasil operu v Ostravě fakt umí jako málokdo u nás i venku,“ řekl teatrolog Vladimír Just na otázku, co ho zaujalo v plánu Národního divadla moravskoslezského. Tutéž operu zmínila i slavná operní pěvkyně Soňa Červená. „Ta tři jména, Bohuslav Martinů, Robert Jindra a Jiří Nekvasil, mne určitě do Ostravy přilákají,“ řekla.

  • Robert Jindra, ředitel opery NDM v Ostravě autor: http://www.robertjindra.com, zdroj: http://www.robertjindra.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4336/433544.jpg
  • Zuzana Lapčíková zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4566/456503.jpg
  • Jiří Kylián autor: Serge Ligtenberg, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4565/456500.jpg
  • Zkouška opery Lohengrin v NDM autor: Martin Popelář, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4444/444326.jpg

Další českou operou, kterou připraví na červen 2014 dvojice Nekvasil a Jindra, bude Čertova stěna Bedřicha Smetany. Podzim 2013 ještě bude patřit Giuseppe Verdimu a jeho opeře Ernani, kterou v Ostravě nastuduje režisér Marián Chodovský. Po Martinů přijde na řadu Jenovéfa Roberta Schumanna, jediná opera velkého skladatele romantismu, kterou bude režírovat Martin Glaser a o hudební nastudování se postará Charles Olivieri-Munroe.

Balet půjde po Janáčkově „zarostelém chodníčku“

Hudba českých velikánů Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka bude zásadní pro vrchol baletní sezóny – inscenaci Návraty domů. „Během jednoho večera budou mít diváci možnost shlédnout choreografie Jiřího Kyliána a Nataši Novotné na hudbu Janáčka a Martinů, jejich skladby Po zarostlém chodníčku a Škrtič,“ uvedla Viola Kučerová. Nová šéfka baletu Lenka Dřímalová chystá také projekt se Zuzanou Lapčíkovou Balady a klasický balet La Sylphide. Poprvé bude mít galakoncert i balet, a to za účasti hostů z prestižních ruských baletních souborů a národních divadel z Prahy, Brna a Bratislavy.

David Jařab a Štěpán Pácl o lidech na Hlučínsku

Příznivci ostravské činohry se mohou těšit na sedm novinek. Jsou mezi nimi tři české premiéry, mimo jiné autorský text Davida Jařaba o osudech lidí na Hlučínsku Za vodou v režii Štěpána Pácla. Tato věc zaujala Soňu Červenou i divadelního kritika Vladimíra Justa. „Už dopředu mě fascinuje nadějné spojení Štěpána Pácla a Davida Jařaba,“ uvedl Just. Červená dodala, že od Pácla viděla v poslední době skvělé práce. Další českou premiérou bude v Ostravě dobrodružství autistického chlapce Podivný případ se psem od Simona Stephense. Režii bude mít Janusz Klimsza. Na činoherní scéně zůstane i William Shakespeare. Režisér Rostislav Ballek se spolu s ostravským souborem „popere“ s Mecbethem.

  • David Jařab zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4565/456496.jpg
  • Režisér Štěpán Pácl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2569/256814.jpg
  • Iva Bittová se skupinou Čikori autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2928/292710.jpg
  • Vladimír Polák, herec NDM autor: Radovan Šťastný, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3467/346685.jpg

„Příznivcům operety nabídne příští sezóna klasickou Krásnou Helenu, hudební drama Edith a Marlene, slavný muzikál Tima Ricea a Andrwa Lloyda Webbera Evita a muzikálovou crazy komedii Orfeus Superstar,“ shrnul mluvčí divadla.

Mimo repertoár divadlo připravuje koncert s Ivou Bittovou, Evropské operní dny, Noc divadel 2013 nebo druhé bienále festivalu Dny nové opery Ostrava 2014. Na festivalu bude uvedena i světová premiéra nové opery Martina Smolky a libretisty Jiřího Adámka na motivy knihy Umberta Eca Bludiště seznamů.

Divadlo začíná prodávat předplatné v neděli 14. dubna. „Na představení předplatitelské skupiny ušetří diváci až padesát procent z ceny vstupného. Majitelé předplatného budou nově automaticky zařazeni do losování o zájezd do Paříže,“ doplnila Kučerová.

Vydáno pod