Ostravští činoherci nově nastudovali černou komedii Trable s Harrym

Ostrava – Adaptace černé detektivky britského spisovatele Jacka Trevora Storyho Trable s Harrym je další premiérou činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského. Inscenační tým vede režisér Jakub Nvota a dematurgyně Klára Špičková.

„Jde o výsostně divadelní námět a dobrý příběh. Diváci můžou čekat černou komedii, humor s vážnou tváří. Asociace, které se skoro zarývají pod kůži, jsou kruté, ale logické, vtipné, ale ne totálně,“ uvedl hostující slovenský režisér Jakub Nvota. Zdůraznil, že inscenace vyžaduje velké nasazení herců a jejich dokonalou souhru.

Děj se odehrává v malém městečku Sparrowswicku, jehož poklid naruší na mýtince nalezená mrtvola muže - Harryho. Po tomto objevu ale nenásleduje obvyklé policejní pátrání po vrahovi. Naopak se k činu hlásí několik obyvatel městečka, každý z jiných důvodů. Nikomu nevadí, že je Harry mrtvý, ale všichni cítí vinu. Rozhodnou se Harryho v tichosti pohřbít a jeho smrt zatajit před úřady. Jenže tělo někdo zakope a vykope hned několikrát, trable, které mrtvý působí, jsou neskutečné.

Autor Jack Trevor Story žil v letech 1917 až 1991. Psal science fiction, různé tajemné příběhy a rodokapsy, také televizní a filmové scénáře. Trable s Harrym jsou jeho nejslavnější prací.

„Jedinečná atmosféra příběhu a charaktery postav možná divákům trochu připomenou seriál Městečko Twin Peaks. Novela zaujala i mistra filmového hororu Alfreda Hitchcocka, který podle ní v roce 1956 natočil stejnojmenný film,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová.

V představení, které bude premiéru 4. dubna v Divadle Antonína Dvořáka, hrají Jan Fišar, Petr Houska, Anna Cónová, Andrea Mohylová, Alexandra Gasnárková, Miroslav Rataj, František Večeřa a další. Scénu navrhl Juraj Poliak, kostýmy Hana Knotková.