Ostrava chystá velkolepý původní muzikál o Jacku Rozparovači

Ostrava - Soubor operety a muzikálu Národního divadla moravskoslezského zkouší nový autorský krimimuzikál Fantom Londýna na motivy příběhu nejslavnějšího vraha v historii Jacka Rozparovače. Autorský tým tvoří hudební skladatel Radim Smetana, který s nápadem přišel, Pavel Bár, Lumír Olšovský a Michal Prostějovský napsali texty.

„Chtěl jsem něco takového napsat, protože jsem zvědavý na možnosti muzikálového žánru. A téma je, myslím dobré. Jsem rád, že se Národní divadlo moravskoslezské nebálo podpořit něco současného a nového,“ uvedl skladatel Radim Smetana.

Umělecká šéfka souboru Gabriela Petráková je týmem, který se podařilo dát na tento muzikál dohromady, nadšená. „Autorský muzikál v podmínkách českého divadla se nepovede každý den. Navíc mám pocit, že jsme dali dohromady muzikálový tým snů,“ řekla Petráková. Dodala, že renomovaného textaře Michala Prostějovského, který například přeložil libreto k muzikálu Jesus Christ Superstar, oslovila nejprve jako konzultanta. Nápad ho však tak zaujal, že se stal spoluautorem. S ostravským divadlem už spolupracoval na dvou inscenacích – na českých verzí světově proslulých muzikálů Marquerite a Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť.

„Před rokem a půl jsme si řekli, že vlastní muzikál je dalším, logickým krokem naší spolupráce. Ovšem předsevzali jsme si, že ho uděláme podle pravidel, která platí v Londýně, New Yorku či ve Vídni. A tím se řídíme. Začali jsme týmovou tvorbou, pak scénickým čtením, teď jsou před námi první zkoušky,“ uvedl Michael Prostějovský.

Mluvčí divadla Viola Kučerová doplnila, že přípravy scénáře a písní zabraly více než rok a půl intenzivní kreativní práce. „Na počátku všech tvůrčích záměrů byla myšlenka vytvořit původní muzikál, který by odpovídal pojetí a estetice současné tvorby velkých muzikálů, které znají především diváci v zahraničí. Za důležitý prvek považovali autoři detektivní žánr,“ řekla Kučerová. Příběh nakonec vystavěli tak, že nikdo do poslední chvíle netuší, kdo je vrah. Podezřelí jsou všichni.

První premiéra bude v Divadle Jiřího Myrona 16. května.