Těšínské divadlo zve na premiéru Žebrácké opery

Český Těšín – Těšínské divadlo hraje pro diváky, kteří mají divadlo rádi. Česká scéna Těšínského divadla si pro všechny milovníky Thálie připravila další novinku do svého programu. A v sobotu 23. března zve na premiéru Žebrácké opery.

„Přestože klasická parodická hra Johna Gaye (1685-1732), básníka a dramatika, Žebrácká opera (Beggar´s Opera) vznikla už v roce 1728, jsou dodnes vztahy mezi lidmi i vzájemné vazby mezi podsvětím a takzvanou reprezentací popsány velice přesně,“ říká Miloslav Čížek, šéf české scény, který se ujal úpravy textu a režie představení.

Na otázku, zda je téma i dnes aktuální Miloslav Čížek odpověděl, že společenská situace se sice mění v čase, ale ne až tak v obsahu. Žebráckou operu v těšínském nastudování však nechce nijak rozšiřovat o politická či jiná témata. „Hrajeme pro diváky, kteří divadlo mají rádi,“ dodává Čížek.

Slavné adaptace této hry si dříve připsali například Bertold Brecht nebo Václav Havel. Žebrácká opera v Těšínském divadle vychází ze scénáře, který v roce 1970 napsal Saša Lichý.

Premiéra 23. března 2013 v 17:30 hod.

Vydáno pod