Ostravská opera oslaví Verdiho hvězdným galavečerem

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské pořádá v sobotu galavečer Verdi GALA, kterým uctí dvousté výročí od narození jednoho z nejvýznamnějších skladatelů světové opery - Giuseppa Verdiho. Soubor ostravské opery připravil za účasti stálých i speciálních hostů výběr toho nejlepšího z dvaceti Verdiho oper.

Orchestr bude řídit ředitel ostravské opery Robert Jindra. „Rozhodli jsme se pro formu velkolepého koncertu, na kterém zazní ukázky z jeho známých i pozapomenutých děl, a to od raného díla Nabucco po poslední operní kompozici Falstaff,“ uvedl Robert Jindra. Vedle umělců z operního souboru vystoupí i stálí hosté jako Olga Romanko, Ulf Paulsen nebo Peter Mikuláš. Speciálním hostem bude barytonista Boris Statsenko, který ve Verdiho operách sklízí úspěchy po celém světě.

Sólistů bude celkem čtrnáct. Vedle již jmenovaných Eva Dřízgová-Jirušová, Frédeique Friess, Kateřina Kněžíková, Naná Miriani, Martin Grubaľ, Aleš Jenis, Jakub Kettner, Luciano Mastro, Svatopluk Sem a Gianluca Zampieri. Galavečer začíná v Divadle Antonína Dvořáka o půl sedmé večer.

Giuseppe Verdi se narodil v říjnu roku 1813 v italském městečku Le Roncale hokynáři a přadleně. První bližší seznámení s hudbou mu zprostředkoval tamní farář, který ho naučil hrát na varhany. Za svůj život, který skončil roku 1901 v Miláně, a na kterém mu zazpíval devítisetčlenný sbor, napsal skoro třicet oper, mezi nimi Aidu, Rigoletta, La traviatu, Falstafa, Nabucca, Othella a další.

Vydáno pod