Lohengrin je o víře v sen, to mne zajímá, říká režisér Rocc

Ostrava - Vrcholem projektu Wagner Ostrava 2013, kterým si Národní divadlo moravskoslezké připomíná letošní dvousté výročí narození Richarda Wagnera, je blížící se premiéra jeho Lohengrina. Divadlo dílo svěřilo slovinskému opernímu režisérovi a výtvarníkovi, který už s ostravským souborem nastudoval Janáčkovu Šárku a Ariadnu Bohuslava Martinů. „Hlavní myšlenkou Lohengrina je věřit svému snu - žít svůj sen, a to mě velmi zajímá,“ říká Rok Rappl, který je známý pod uměleckým jménem Rocc. Lohengrina režíruje, navrhl i scénu a kostýmy.

„Richard Wagner je naprosto výjimečný skladatel, jehož dílo obdivuji. Moje setkání s Lohengrinem v pozici režiséra i výtvarníka je mé první setkání s Wagnerovou tvorbou vůbec. A to je pro mě obrovská umělecká výzva,“ řekl Rocc. Dodal, že s Národním divadlem moravskoselzským, kde hostoval v roce 2010, má výborné zkušenosti. V Česku je jako doma. Režii totiž studoval na JAMU v Brně, působil v tamní Janáčkově opeře, aktuálně je uměleckým šéfem Opery Národního divadla v Praze.

V Ostravě teď úzce spolupracuje s ředitelem ostravské opery a dirigentem Robertem Jindrou, který je velkým obdivovatelem Wagnera. „Lohengrin se vyznačuje úchvatnou hudební vroucností, melodikou i efektními sborovými scénami. Je to poslední schůdek k těm opravdu vrcholným Wagnerovým dílům jako je Prsten Nibelungův a Parsifal. Je to obrovská výzva pro celý náš operní soubor,“ uvedl Jindra.

Richard Wagner
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Zkoušky na premiéry, které budou 7. a 9. března, vrcholí. Jako rytíř svatého grálu Longrin se představí Aleš Briscein, kterého ostravští diváci mohli vidět spolu s Evou Urbanovou například v Janáčkově Věci Markopulos. V hlavní roli se bude střídat s Tomášem Černým a Peterem Weddem. Na pódiu ostravského Divadla Antonína Dvořáka se s Urbanovou potká i v této opeře. Urbanová zkouší Ortrud a v roli se prostřídá s polskou sopranistkou Theresou Waldner. Jako na Elsu z Brabantu se mohou diváci těšit na Evu Dřízgovou-Jirušovou, která se bude střídat s Maidou Hundeling. Další sólové party zazpívá napříkald Jakub Kettner, Peter Mikuláš, Aleš Jenis.

V této opeře, k níž si napsal libreto sám Wagner, se významně uplatní sbor pod vedením Jurije Galatenka. „Nebylo jednoduché vůbec dát sbor pro tuto operu dohromady. Má sedmdesát členů a pěvce jsme do něho sháněli i mimo Ostravu, například v opavském divadle,“ uvedl Galatenko.

Věc Makropulov s koncertní úpravě v NDM / Eva Urbanová a Aleš Briscein
Zdroj: Martin Popelář/Národní divadlo moravskoslezské

Mluvčí divadla Viola Kučerová zjistila, že naposledy se v Ostravě Lohengrin hrál před třiceti lety. „V historii ostravské opery to bude celkem páté představení, to první bylo v roce 1923,“ řekla Kučerová.

Ještě před premiérou se mohou lidé, kteří by se chtěli s operou i výjimečnoou osobností Richarda Wagnera blíže seznámit, zúčastnit tří doprovodných akcí. „Na 25. únor chystá Robert Jindra v divadelním klubu Divadla Jiřího Myrona hudebně-dramatickou sondu do této opery. 26. února bude ve Fiducii projekce německého dokumentu Richard Wagner a ženy. Poté téhož dne přečte hudební historik Martin Jemelka pasáže z publikace skladatelovy pravnučky. A 27. února se v Domě knihy Librex představí celý tvůrčí tým nového představení,“ informovala Dita Eibenová za tým projektu Wagner Ostrava 2013.