Galerie Cella uvádí jeleny a jiná zvířata malíře Martina Froulíka

Opava - Galerie Bludného kamene Cella v Opavě uvádí výstavu obrazů mladého malíře Martina Froulíka, absolventa ateliéru Nových médií Jiřího Surůvky Fakulty umění Ostravské univerzity. Výstava Discotheque in the tent představuje jeho nejnovější tvorbu.

Froulík maluje své fantastické představy o realitě i sny. „Záměrně nevnucuje divákovi schémata, témata či analogie, které jsou prvoplánové. Nechává ho vtáhnout do děje jeho maleb a vytvořit si vlastní příběh,“ uvedl kurátor galerie Martin Klimeš.

Tvorbou Martina Froulíka, který pochází z Frýdlantu nad Ostravicí prostupuje příroda, ke které má vřelý vztah. Často maluje lesní zvěř, především jeleny. On sám si vydobyl přezdívku galantní jelen, která se stala jeho alter egem. 

„Aktuální výstava také zpracovává téma sexuality. Obrazy jsou plné falických symbolů, které odkazují například na německé expresionisty,“ dodal Klimeš. Některé malby evokují proud myšlenek, barev a symbolů. „Obraz, který dal jméno celé výstavě, zase nabízí klidné zobrazení několika příběhů,“ pravil Klimeš.

„Prvotní je pro mne vždycky nějaká myšlenka, která vznikne z určité situace, z nějakého děje, který mě potká, který se snažím po určitém čase nějak přetvořit. Obvykle začínám skicami,“ popsal svůj tvůrčí postup Froulík.

Martin Froulík při malování hodně experimentuje. „Rád používá různé malířeské techniky na jednom plátně, ať už malbu volnou rukou, spreje, šablony, perleť, lití, vosky a jiné. Vznikají tak divácky atraktivní obrazy plné hry světel a stínů, odlesků a matů. Živelnost jeho malířských kompozic je tak přímo úměrná tvořivosti Martina Froulíka,“ řekl o autorovi malíř a pedagog Aleš Hudeček, když mu zahajoval výstavu v Galerii Střední umělecké školy SUŠi v Ostravě.

Opavská výstava v Galerii Cella v Matiční ulici začíná 13. února a potrvá do 15. března.

Vydáno pod