Zkoušek nového krimimuzikálu o Rozparovači se účastnili i diváci

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravuje světovou premiéru autorského muzikálu Fantom Londýna. Skladatel Radim Smetana, textař Michal Prostějovský a libretisté Pavel Bár a Lumír Olšovský se inspirovali legendární a záhadnou postavou Jacka Rozparovače, který vraždil v druhé polovině devatenáctého století londýnské prostitutky.

První známý sériový vrah, o kterém se dodnes ví ve skutečnosti velmi málo, už oslovil mnohé umělce, především spisovatele Artura Conana Doylea, dočkal se i mnoha filmových a televizních zpracování. „Český muzikál Fanton Londýna, ve kterém může být každá z postav vrahem, je zcela původní,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová.

Režisér představení Lumír Olšovský, který pracoval spolu s Bárem také na libretu, vyzkoušel se souborem operety a muzikálu model z části veřejně přístupných scénických čtení.

Série čtení se zúčastnili kromě inscenačního týmu a herců autoři i vybraní diváci. „Byl to pro mne jedinečný, nezapomenutelný zážitek,“ prohlásila Dana Cáblová, která účast na tvůrčím čtení vyhrála v internetové soutěži Národního divadla moravskoslezského.

„Podobná čtení se v případě vzniku nového díla konají u velkých muzikálů v zahraničí běžně. Zkušební uvedení je jakousi tvůrčí laboratoří budoucího díla, reakce diváků a jejich postřehy představují pro autory důležitý materiál,“ vysvětlovala Viola Kučerová. Dodala, že během následujících týdnů projde muzikál závěrečnými autorskými úpravami tak, aby koncem března začalo ostré zkoušení.

„Nečekaně pozitivní přijetí ještě nehotového materiálu, kterého se nám během čtení dostalo, předpovídá divácký zájem. A pro mne je hlavně podstatné, že jsem si ověřil herecké obsazení, které teď vnímám jako ideální,“ uvedl režisér Lumír Olšovský.

Premiéry budou 16. a 18. května v Divadle Jiřího Myrona.