Drama Smrtihlav má českou premiéru v Ostravě

Ostrava - Selhání rodičů a  jejich temná minulost je tématem hry německého dramatika Martina Walsera s názvem Smrtihlav. V české premiéře ji nastudoval činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Hudbu k inscenaci složil Vladimír Franz. Hlavním hrdinou psychologického dramatu je mladík, který se dozví o nacistické minulosti svého otce.

Je dvacet let po druhé světové válce a osmnáctiletý Rudolf se ocitne v psychiatrické léčebně. Přivede ho tam jeho otec, který je příčinou chlapcova špatného stavu.

„Ranné dětství prožil v koncentračním táboře. Postupně rozkrývá vzpomínky, až se dozví, že jeho otec byl v tom koncentráku esesák,“ přibližuje děj herec Igor Orozovič, který hraje Rudolfa.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Německý dramatik, spisovatel a novinář Martin Walser popisuje hrůzy, kterých byl Rudolf jako dítě svědkem. Noční můry se odehrávají uvnitř postav.

„Zkoušení bylo velmi intenzivní, velmi silně se dostalo hercům pod kůži, protože jsme využili také odbornou spolupráci psychiatra nebo setkání s hercem Luďkem Eliášem, který prožil nějaký čas v koncentračním táboře,“ popisuje režisér představení Peter Gábor.

Na premiéru, která bude v sobotu, přijede překladatel Jiří Stach, který hru poprvé převedl do češtiny.