Ostravská opereta nastudovala Čardášovou princeznu

Ostrava - Po Noci v Benátkách připravilo Národní divadlo moravskoslezské další klasickou operetu - Čardášovou princeznu Emmericha Kálmána. Romantický příběh o lásce varietní umělkyně a mladého šlechtice nastudoval operetní soubor v čele s hostujícím režisérem Lumírem Olšovským.

Olšovský už v Ostravě inscenoval muzikál Divotvorný hrnec. „Věříme, že i tentokrát vytvoříme poutavou inscenaci nabitou energií, vášní, krásou, smutkem i vzdorem zamilovaných – tedy vším, co autoři operety zamýšleli,“ řekl Olšovský.

Mluvčí divadla Viola Kučerová upozornila, že vedle členů souboru se v hlavní roli představí žádaná a oceňovaná sopranistka Luisa Albrechtová, která se úspěšně uplatňuje například ve vídeňské Volksoper. Dalším hostem bude dlouholetá hvězda Hudebního divadla Karlín Galla Macků.

Inscenátoři slibují bohatou přehlídku hitů se špičkovými interprety, která bude mít velkorysou úpravu. Kostýmy navrhl Roman Šolc, scénu vytvořil Šimon Caban. „Před lety jsme s naším souborem Baletní jednotka Křeč natočili pro Věru Chytilovou operetu Cikánský baron,“ vzpomínal scénograf a režisér na své zkušenosti s operetou. „Čardášova princezna je logický, chytrý, přitom hravý, milý a rozpustilý příběh s klasickým překvapením na závěr. Co se více přát?“ řekl Caban.

Premiéry budou v Divadle Jiřího Myrona 17. a 18. ledna 2013.