Martin Straka hvězdou výstavy To nejlepší ze Slezské novinářské fotografie

Ostrava - Syndikát novinářů a Slezská knihovna v Katovicích pořádá v ostravském Domě knihy Librex výstavu To nejlepší ze Slezské novinářské fotografie. Jde o výsledek devátého ročníku této soutěže, které se účastní fotoreportéři z polské i české strany Slezska. Mezinárodní porota v čele s rektorem Akademie výtvarných umění v Katovicích Marianem Oslislo vybírala z 646 prací, které zaslalo 58 fotografů. 25 autorů postoupilo se 155 obrázky do finále. V Librexu bude od 8. ledna vystaveno 26 těch nejlepších. Z českých účastníků soutěže byl nejúspěšnější ostravský fotoreportér Martin Straka.

Straka poslal šest snímků. Všechny se dostaly do finále a fotografie Než balón vzlétl získala Zvláštní cenu Města Katovic.

Martin Straka je v současné na volné noze, fotografuje a píše pro různá média, v Českém rozhlase Ostrava připravuje a čte zprávy a v televizní stanici Europosrt komentuje automobilové závody. V minulosti získal třetí, druhé a první místo v soutěži Zlaté oko motoristického sportu a NEJ-foto Českých okruhů. V Domě knihy Librex už měl Straka několik samostatných výstav.

„Podobné soutěže jako Slezská novinářská fotografie k práci fotoreportéra patří a katovické ocenění mi samozřejmě udělalo radost,“ uvedl Martin Straka. Dodal, že má nejraději ryzí novinářský dokument. „Proto mě těší, že vítězná fotografie nazvaná Než balón vzlétl vznikla právě tímto způsobem. Když jsem viděl stíny dětí v balónu, všeho jsem nechal a fotil,“ vzpomínal na vznik vítězné fotografie Straka. Další jeho oceněné fotografie, které budou také na výstavě, zachycují například baletku, havrana na pouliční lampě nebo stín muže smekajícího klobouk v Evangelickém kostele v Ostravě.

Výběr toho nejlepšího z polské soutěže bude v Librexu do 4. února. Vernisáž je v úterý v pět hodin odpoledne.