Světová premiéra v podání Janáčkovy filharmonie

Ostrava - Janáčkova filharmonie Ostrava připravuje světovou premiéru skladby Aleše Pavlorka, Koncert pro basklarinet, klavír a orchestr. Tu následně uvede v rámci čtvrtého koncertu Velkého symfonického cyklu, ve dnech 10. a 11. ledna od 19:00 ve společenském sále Domu kultury města Ostravy.

„Dvojkoncert pro basklarinet, klavír, smyčce a bicí nástroje je zkomponován pro basklarinetistu Jiřího Porubiaka a klavíristu Lukáše Michela,“ řekl autor, Aleš Pavlorek. „Oba jmenovaní interpreti skladbu spolu s Janáčkovou filharmonií a pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka také premiérově provedou.“

Pavlorek o svém díle říká, že „v průběhu kompozice se podaří sólovým hráčům alespoň na čas strhnout orchestr do swingového rytmu, ale nakonec přece jen podlehnou davu a splynou s orchestrální přesilou v jeden celek.“  Nostalgické vyznění skladby je prý však zakončeno prvky ironie.

Vedle Porubiaka a Michela své umění předvedou divákům také členové JFO Markéta Klimánková (flétna) a Daniel Svoboda (klarinet), kteří pro tuto příležitost nastudovali virtuózní skladbu Franze Danziho Concertante pro flétnu, klarinet a orchestr. Oba patří mezi skupinu nových hráců, kteří v posledních letech omladili složení celého orchestru. Koncert zakončí Symfonie č. 4 Bohuslava Martinů.

Vstupenky na koncerty lze zakoupit v pokladně DKMO nebo v pobočkách Ostravského informačního servisu.