Nová Noc v Benátkách je vánoční dárek ostravskému publiku

Ostrava - Milovníci operety dostali od Národního divadla moravskoslezského vánoční dárek - hudební komedii krále valčíku Johanna Strusse mladšího Noc v Benátkách. Špičkové pěvecké výkony doplňuje hravá scéna a kostýmy od výtvarníka Adolfa Borna.

Nové představení Noci v Benátkách má několik zvláštností. I když má ostravské divadlo svůj soubor operety a muzikálu, nastudoval ho soubor operní, a to v čele s Pavlem Mikuláštíkem, který není typickým operetním režisérem.

„Dělal jsem přes sto inscenací po celém světě, ale tady v Ostravě inscenuji vůbec první operetu. Myslím si, že Divadlo Antonína Dvořáka chtělo dát divákům dárek k Vánocům. Nemůžeme přece pořád dokola dělat tragické opery a tragické činohry,“ říká režisér Mikuláštík.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Noc v Benátkách měla premiéru v Berlíně v roce 1883 a nebyla moc úspěšná kvůli špatnému libretu. To je také důvod, proč zažila tato jinak velmi oblíbená Straussova opreta tolik textových úprav.

I ostravský inscenační tým se rozhodl k razantním škrtům. „Hodně jsme prokrátili prózu, protože Noc v Benátkách nastudovává operní soubor, což je trošku netypické. Takže prózy je tam o něco méně, aby zpěváci tolik nenamáhali své hlasy,“ vysvětluje dramaturg Daniel Jäger. „Sanžil jsem se namíchat takový zdravý, líbivý a dobrý koktejl z muziky, prózy a tance,“ dodává Mikuláštík.

Hravost děje a barevnou atmosféru karnevalových Benátek, ve kterých se příběh plný milostných zápletek odehrává, podtrhl výtvarník Adolf Born. Navrhl scénu a kostýmy.

„Jsem starý monarchista. Opereta patřila k Vídni a Strauss speciálně, takže je to taková nostalgická vzpomínka, jak to muselo být tenkrát ve Vídni bezvadné,“ uvedl výtvarník, který přijel na premiéru. Dodal, že s ostravským divadlem spolupracuje podruhé a je s týmem, jenž s jeho návrhy pracuje, velmi spokojený.

První premiéra byla včera, druhá bude v sobotu.