Scénu a kostýmy pro ostravskou Noc v Benátkách navrhl Adolf Born

Ostrava - Operní soubor Národního divadla moravskoskoslezského sází svým dalším titulem na většinový vkus, vybral totiž operetu Noc Benátkách Johanna Strausse mladšího. Chytlavé valčíkové melodie a lechtivé zápletky doplní atraktivní výprava známého českého výtvarníka Adolfa Borna.

„Operní soubor vybral další operetu po velkém úspěchu Offenbachova Orfea v podsvětí. Příběh o několika záměnách, který je plný karnevalových masek, se vrací do Ostravy po šestnácti letech,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová.

Premiéry budou 20. a 22. prosince v Národním divadle Moravskoslezském. Režii a choreografii operety z roku 1883 má Pavel Mikuláštík, hudební nastudování řídí Jan Šrubař, scénu a kostýmy navrhl pražský výtvarník Adolf Born. „Miluji atmosféru secese, a k ní opereta bezesporu patří. Divadlo té doby přitahovalo nejen diváky, ale i malíře. Balet a opereta, včetně šantánů, inspirovaly například Degase a Toulouse-Lautreca. Vídeň bez Strausse a monarchie by byla oloupena o kouzlo, které přetrvává dodnes,“ uvedl známý obdivovatel monarchie Adolf Born, který se do Ostravy chystá i na premiéru.

Světová premiéra Noci v Benátkách překvapivě nebyla ve Vídni, ale v Berlíně. Důvodem bylo to, že ředitel vídeňského divadla Franz Steiner měl vztah se skladatelovou ženou. Brzy se však situace urovnala a Noci v Benátkách se dočkalo i vídeňské publikum.

„Děj se odehrává během jedné noci, při kterém dojde na benátském karnevalu k několika milostným nedorozuměním. Zamilovaná dvojice – rybářská dívka Annia a lazebník Caramello se dostávají do neočekávaných situací,“ přiblížila děj Kučerová.

V roli vévody z Urbina se budou střídat Václav Morys a Jaroslav Březina, dívku Anninu si zahrají a zazpívají Marianna Pillárová, Jana Sibera nebo Jana Šrejma Kačírková. V roli lazebníka Caramella se budou střídat Josef Moravec a Martin Šrejma.