Ostravský Dům umění chce přinést nový pohled na Jana Zrzavého

Ostrava - Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje velkou výstavu díla českého malíře a grafika Jana Zrzavého. Cílem je přinést nový pohled na tvorbu a osobnost tohoto významného umělce. Kurátoři expozice chtějí ukázat Zrzavého ze všech stran. „Navázali jsme spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kunsthistoriky,“ uvedla mluvčí galerie Jana Šrubařová.

Výstava, která bude zpřístupněna 12. prosince, obsahuje kolem 250 děl Jana Zrzavého a bude rozmístěna ve všech sálech Domu umění. „Návštěvníci uvidí i běžně nepřístupné práce mistra ze soukromých sbírek. Exponáty zapůjčilo celkem 24 veřejných institucí a několik soukromých sběratelů,“ doplnila Šrubařová.

Umělecká díla, malby, kresby, ilustrace, budou tématicky rozdělena do sedmi částí. Jejich názvy jsou Tváře, Melancholie, Podobenství, Leonardo, Příběhy, Místo a Řecko.

Jan Zrzavý se narodil roku 1890 v Okrouhlici v Havlíčkova Brodu, zemřel v roce 1977 v Praze. Patřil k významným představitelům avantgardy ve výtvarném umění, která nastupovala počátkem 20. století. Soukromě se učil malovat mimo jiných u Františka Ženíška. Dva roky studoval na pražské Uměleckoprůmyslové škole, ale byl vyloučen. Akademie výtvarného umění ho čtyřikrát odmítla. Zato Bohumil Kubišta ho doporučil spolku Mánes, kde dostal příležitost vystavovat. Byl členem několik uměleckých skupin, například Sursum nebo Tvrdošíjní.

Podobně jako jiným umělcům mu učarovala Francie. Roku 1924 navštívil poprvé Paříž a Bretaň a pak se tam vracel. Oblíbil si také krajinu Itálie nebo Řecka, což uvidí také návštěvníci ostravského Domu umění na připravované výstavě. Maloval ale také ostravskou krajinu. Skoro třicet let dělal scény pro Národní divadlo v Praze.