Festival připomene ohroženou, přitom zásadní ostravskou architekturu

Ostrava - Sdružení THeatr ludem pořádá spolu s klubem Fiducia v Ostravě festival s názvem Dokud nás smrt nespojí II. „Chceme připomenout budovy a místa, která jsou neodmyslitelně spojená s městem Ostrava, jeho geniem loci a historií,“ uvedla Gabriela Krečmerová z THeatr ludem. Oživit několik zásadních ostravských míst chtějí organizátoři ve dnech 30. října až 1. listopadu prostřednictvím uměleckého zážitku - pouličního divadla, výtvarného happeningu či hudební performance.

Organizátoři vybrali šest významných staveb, na které upozorní - Důl Jindřich, ostravská jatka, Ostravica-Textilia, Trojhalí, Kunčický zámek a Důl Alexandr. Program bude jednak u těchto konkrétních míst a také ve Fiducii. Tématem Ostrava a smrt se například zabývá výtvarná výstava studentů vysoké školy uměleckoprůmyslové Lucie Rosenfeldové a Pavla Jestřába, která bude po dobu festivalu v antikvariátu Fiducia a také vedle hotelu Imperial.

Úplně první akcí ale bude výtvarný happening Barevný Jindřich. Mladí umělci z výtvarné skupiny Bulldozero budou dělat graffiti na část oplocení Dolu Jindřich.

„Budovy jatek, Ostravice-Textilie a Trojhalí oživí pouliční divadlo Zásilky z minulosti, ve kterém vystoupí herci Divadla loutek Ostrava a studenti Slezské univerzity Opava,“ uvedla Krečmerová.

Na problém nadměrného počtu hypermarketů a průmyslových hal upozorní prezentace mladého fotografa Imricha Vebera s názvem Zavakuovaná Ostrava aneb Hypermarkety a my.

Kunčický zámek, Důl Alexandr a Ostravica-Textilia budou tématem autobusové, divadelně-architektonické vyjížďky v čele s historikem architektury Martinem Strakošem.

Festival skončí programem NEkonečný pohled na Ostravu, jehož součástí bude také prezentace třídenního fotografického workshopu. Ten povede absolvent Institutu tvůrčí fotografie Imrich Veber. Podrobný program zájemci najdou na www.thetrludem.cz