Svatováclavský festival: Posledních pět koncertů v kostelích

Bohumín - Posledních pět koncertů má před sebou Svatováclavský hudební festival, který přináší především barokní a klasicistní hudbu do kostelů měst a obcí moravskoslezského kraje.

Ve středu přijede do kostela sv. Anny v Havířově Capella Mariana s Vojtěchem Semerádem jako umlěckým vedoucím. Soubor předvede mimo jiné Sacrum et Profanum italského skladatele Claudia Monteverdiho, který žil na přelomu renesance a baroka. Následovat bude čtvrteční koncert v evangelickém kostele v Bohumíně. Jde o program uznávaného kytaristy Štěpána Raka a asi nejznámějšího českého recitátora Alfréda Strejčka. Texty nazvané Čtrnáct zastavení na cestách naděje vybral Strejček, Rak složil hudbu. „Strejček se inspiroval například Biblí, svatým Pavelm, Kiplingem, Vrchlickým. V závěru diváci uslyší také ukázky z jejich celovečerního pořadu s názvem Vivat Comenius, který je úspěšný i v zahraničí,“ uvedl ředitel městské kulturní organizace K3 Bohumín Karel Balcar.

Ve čtvrtek je v plánu další koncert Capelly Mariany v bruntálském kostele. Soubor chce zahrát stejný program jako v Havířově, Strejček a Rak si zase zopakují bohumínský program v ostravské Nové Vsi.

Úplný závěr měsíčního festivalu bude patřit hudbě Antonína Dvořáka, jeho baladě na text Karla Jaromíra Erbena Svatební košile. Účinkovat bude Janáčkova filharmonie Ostrava pod vedením Tomáše Braunera, Pražský filharmonický sbor se sólisty Evou Dřízgovou-Jirušovou, Tomášem Černým a Martinem Gurbaľem. Koncert je 28. října v ostravském evangelickém kostele.