Hornické slavnosti s karnevalovým průvodem

V Karviné vypukly v sobotu 1. září Hornické slavnosti. Bohatý program nabídl dobrou hudbu, kvalitní zábavu i karnevalový průvod.

Ten vyrazil ve 14 hodin od Městského domu kultury a mířil na Masarykovo náměstí. Součástí průvodu byla také největší pohyblivá loutka v České republice. „Teprve před několika měsíci vyrobený sedmimetrový anděl byl jednou z nejzajímavějších atrakcí sobotního Karnevalového průvodu Nadace OKD v Karviné," přiblížil mluvčí OKD Vladislav Sobol.

V čele karnevalu šel bubenický orchestr Bum Bum Band, pod vedením Jakuba Kupčíka, lektora na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. „Už skoro deset let se zabýváme africkými, brazilskými a kubánskými rytmy. S těmi pak objíždíme různé akce, slavnosti i soutěže, dodáváme tomu prostě energii,“ říká Kupčík. Největší úspěchy tohoto orchestru jsou například účast na festivalu Colours of Ostrava, nebo třeba natáčení scény pro film Televizního studia Ostrava „Ženy, které nenávidí muže“.

Hlavní místo oslav ale bylo v okolí amfiteátru letního kina, kde byla k vidění výstava důlní techniky, která se používá v dolech OKD. Stejně jako minulý rok fungovalo na Masarykově náměstí Nadační městečko. V jednotlivých stáncích se tam představily organizace podporované Nadací OKD včetně několika chráněných dílen.

Hudební program pak probíhal na třech scénách. Vystoupili například Tomáš Klus, Richard Müller, Buty, Věra Špinarová, Miro Žbirka, Dara Rollins a další.