Folklor bez hranic probarvil ostravské ulice

Ostrava -15. ročník mezinárodního festivalu folklorních souborů Folklor bez hranic začal v pondělí a vyvrcholí v pátek 17. srpna závěrečným vystoupením v areálu Slezskoostravského hradu. Festival nabízí řadu hudebních a tanečních vystoupení. Tančí a hraje se na náměstích, sídlištích a dalších místech města.

V pondělí festival zahájila přehlídka zahraničních folklorních souborů na Jiráskově náměstí v centru Ostravy. „Večer zazněl slavnostní zahajovací koncert v sále Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě, kde vystoupil pořadatelský Soubor lidových písní a tanců Hlubina spolu se zahraničními hosty,“ řekla prezidentka prezidentka festivalu Kateřina Macečková..

V dalších dnech pak festivalové programy putují postupně městskými obvody Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih, Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky a Ostrava-Poruba. V průběhu festivalového týdne se účinkující soubory představí i v Domovech pro seniory, Centru pro osoby se zdravotním postižením a ve čtvrtek ovládne folklor bez hranic lázeňskou kolonádu v Klimkovicích na Novojičínsku.

Folklor bez hranic v Ostravě (zdroj: ČT24)

„Závěr festivalu vytvoří v pátek již tradičně slavnostní průvod a Galakoncert všech souborů na Slezskoostravském hradě. Bohaté občerstvení bude součástí příjemně stráveného večera. Ve foyer Nové radnice bude v průběhu měsíce srpna také instalována výstava fotografií z minulého festivalového ročníku,“ doplnila Macečková.

Kromě několika ostravských folklorních souborů a muzik se festivalu zúčastní folklorní soubory Klas z Kralic na Hané, Ondřejnica - Pozdní sběr ze Staré Vsi nad Ondřejnicí, manželé Pitterovi z Prahy a zahraniční soubory z Dánska, Chorvatska, Polska a Srbska. „Vpravdě exotickým hostem je soubor Akirata z Cookových ostrovů,“ doplnila.

Festival pořádá občanské sdružení Folklor bez hranic Ostrava spolu se Souborem lidových písní a tanců Hlubina.