Polský Hamlet a ostravský Romeo ukončí slavnosti na hradě

Ostrava – Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě čekají poslední dva tituly - Hamlet a Romeo a Julie. Dnes poprvé přijede na Slezskoostravský hrad divadelní soubor Stefana Źeromského z polských Kielc. Jejich Hamlet, který měl premiéru v minulém roce, je podle kritiků nejlepším shakespearovským představením minulé sezóny.

„V režii Radoslava Rychcika uvidíme strhující představení jedné z nejznámějších Shakespearových postav,“ slibuje za organizátory Vladimír Polák. Dodal, že polský jazyk se vrací na slezskoostravský hrad po čtyřleté přestávce.

Přehlídku letos uzavře nejznámější Shakespearova hra Romeo a Julie. Úspěšné představení je z ostravské umělecké dílny. Julii hraje čerstvá držitelka Thálie Tereza Dočkalová, Romea Marek Holý, chůvu ztvárnila Jitka Smutná. Režii má Pavel Šimák, hudbu složil ostravský skladatel Pavel Helebrand, scénu vytvořil David Bazika.

Na slavnostech toto představení diváci uvidí potřetí a naposledy, a to 9. a 10. srpna, kdy je derniéra i konec celého letošního festivalu v Ostravě. Ten se z Prahy postupně rozšířil také do Brna, Plzně a na Slovensko.

V Praze přehlídka pokračuje až do 6. září. Alternativní scéna ShakespeareOFF v prostoru před klubem Cooltour na ostravské Černé louce, která letos poprvé nabízí různá představení, koncerty, performance či promítání, pokračuje do 12. srpna.