Klasika pod hvězdami: Carmen dorazila do Hradce nad Moravicí

Hradec nad Moravicí - Bieztova opera Carmen putuje od konce července po českých a moravských zámcích. Třetí ročník festivalu pod širým nebem Klasika pod hvězdami přináší výpravné představené slavné opery v původním znění se zkrácenými dialogy. Režii má ředitel opery libereckého divadla F. X. Šaldy Martin Otava. Základem putovního ansámblu je stodvacetičlenný soubor Severočeského divadla, hlavní role mají pěvci s mezinárodním renomé. V pátek mělo turné páté zastavení v Hradci nad Moravicí.

Na rozdíl od předchozího zámku Sychrova, kde diváky rozehnal prudký déšť, se hrozivě vypadající mraky nad Hradcem nad Moravicí vypršely pár hodin před začátkem představení.

„Je to trochu náročné, hlavně cestování je únavné, ale baví nás to. Přinášíme vážnou hudbu do míst, do kterých se dostává jen málokdy. A to je obrovský zážitek pro mne, pro všechny,“ uvedl dirigent souboru Jiří Mikula.

S dospělými jezdí po zámcích členové chlapeckého souboru Pueri Gaudentes a Dětského sboru Brno. „Je úžasné vidět, jak všichni moji kamarádi hrají a jak lidi tleskají,“ pochvalovala si turné členka Dětského sboru Brno.

Nikolaj Višnjakov, sólista státní opery Praha, hraje a zpívá mladého vojáka Dona Josého, který se vášnivě zamiluje do rozmarné Carmen. „Show je perfektní, máme hodně diváků. A když je počasí jako dnes, je to moc fajn. Jako negativum vidím to, že zpíváme s mikroporty. To trošku vadí i některým posluchačům,“ připustil pěvec.

Festival Klasika pod hvězdami má letos třetí ročník. Organizátorská agentura Art Triton vybrala Carmen po operách Rusalka a Nabucco.

Pod srpnovým nebem čeká tento velký soubor jedště dalších pět představení Carmen. Příští zastávka je zámek Buchlovice.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod