Návštěvníky festivalu Janáčkovy Hukvaldy čekají poslední dva koncerty

Hukvaldy - Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy čeká poslední víkendový program. Závěrečné festivalové koncerty budou v sobotu v kostele svatého Mikuláše v Rychalticích a v neděli na Hukvaldech.

Sobotní program nazvaný Dolcissima je sestaven z varhanní hudby Johanna Sebastiana Bacha, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a dalších skladatelů.

„Hrát bude přední česká varhanice a cembalistka Kateřina Chroboková, která má bohaté koncertní zkušenosti z domova i zahraničí,“ uvedla za pořadatele Bohdana Rywiková z Fondu Janáčkovy Hukvaldy.

A úplně poslední koncert v sále hotelu Hukvaldy bude patřit klavírnímu virtuózovi Karlu Košárkovi a barytonistovi Romanu Janálovi. „Uvedou výběr z písňových cyklů Leoše Janáčka a Pavla Haase a ve druhé části pak Cigánské melodie Karla Bendla a Antonína Dvořáka,“ řekla Rywiková.

Festival, který letos začal 21. července, se soustředí do rodiště Leoše Janáčka, koncerty však byly také na zámku ve Frýdku-Místku, v Rychalticích nebo v Sanatoriích Klímkovice. Tam byla i jedna z doprovodných výstav věnovaná památce ostravského scénografa Alexandra Babraje. Další výstava připomíná práci fotografa Františka Řezníčka, který v roce 2007 při focení spadl z hradeb hukvaldské zříceniny a zabil se.

Rywiková informovala, že dosavadních jednadvacet hudebních koncertů a divadelních produkcí vidělo více než tři tisíce diváků. „Nejvíce lidi táhl koncert Velkých donských kozáků, swingový orchestr Melody Makers Ondřeje Havelky nebo koncert Ivy Bittové s Moravskoslezským komorním orchestr,“ řekla Rywiková. K uměleckých vrcholům patřil koncert dánské violoncellistky českého původu Michaely Fukačové s Janáčkovým komorním orchestrem.