Shakespearovské slavnosti na hradě zahájí premiéra v ostravské produkci

Ostrava – Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě, jejich pátý ročník, začíná ve středu premiérou inscenace Marná lásky snaha, kterou nastudoval s ostravskými herci režisér Ondřej Spišák. „Marná lásky snaha je bláznivá komedie plná slovního a situačního humoru, která si střílí z lidské domýšlivosti a zároveň přesně popisuje směšné lidské chování ve věcech lásky,“ říká režisér.

Do hlavních rolí obsadil režisér Alberta Čubu, Vladimíra Poláka, Jiřího Sedláčka, Kateřinu Janečkovou, Vladimíra Čapku, Michala Kavalčíka známého jako Ruda z Ostravy a další.

Hudbu složil za spolupráce s americkou hudebnicí Ashiou Grzesik ostravský skladatel Pavel Hlebrand.

Tradiční divadelní festival, který potrvá do 10. srpna, letos nabízí ještě další čtyři premiéry. Bude to Richard III. s Jiřím Langmajerem v hlavní roli a v pražské produkci. Bratislavské divadlo přijede se svou úspěšnou komedií Oko za oko. Kromě češtiny a slovenštiny zazní na Slezskoostravském hradě, kde se slavnosti konají, i polština. Dne 8. srpna mají milovníci Shakespeara možnost vidět Hamleta v podání polského divadla Stefana Žeromského. Kritici označují toto představení za nejlépe provedeného Shakespeara loňské sezóny.

Festival dále uvádí Zkrocení zlé ženy s Taťánou Vilhelmovou, Veselé paničky windsdorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou a úspěšnou inscenaci Romeo a Julie, která bude mít tentokrát na festivalu derniéru.

Letní shakespearovské slavnosti začínají v Ostravě 18. července a končí 10. srpna.