Dny nové opery: V Ostravě probíhá unikátní festival

Ostrava - Začal první festival nové opery. Potrvá tři dny. Příznivci soudobé hudby tak mají unikátní příležitost doslova koncentrovaného prožitku z tohoto náročného umění. Na divadelní pódia se totiž běžně nedostává. Festival pořádají Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské.

Program začal českou premiérou Europera 5 Johna Cage, avantgardního skladatele a myslitele, který se narodil před sto lety. Přijel ji uvést kanadský režisér Andrew Culver, který dělal Cagovi asistenta.

„Cage tuto operu napsal v roce 1991. Její vznik se ale váže k roku 1986, kdy si ji u něho objednala frankfurtská opera. Když se rozhodl pro Europeru, chtěl do ní zakomponovat všechny prvky evropanství,“ uvedl Andrew Culver.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)


Europera 5 je koláž pro dva zpěváky, každý zazpívá pět arií ze standardního operního repertoáru. Klavírista přehrává několik operních výtahů. Účinkuje také starý gramofon, magnetofon a televize.


Festival navazuje na Ostravské dny, které prokázaly, že v Ostravě je pevná základna posluchačů nové a experimentální hudby. Jejím velkým propagátorem je skladatel a dirigent Petr Kotík.

„Desetileté působení Petra Kotíka tady v Ostravě, je fenomenální vzhledem k tomu, vytvořil na poli soudobé hudby i ve světovém kontextu,“ uvedl ředitel divadla Jiří Nekvasil, který byl nové hudbě vždy nakloněný.

„Všechno, co děláme, včetně vědy a umění, hlavně umění, jsou věci, které jsou živé, které se nějakým způsobem vyvíjí a proměňují, ať chceme nebo nechceme,“ řekl Kotík, když se snažil charakterizovat, co to vůbec je nová hudba.

Festival pokračuje dalšími představeními v Divadle Antonína Dvořáka i v Divadle Jiřího Myrona. Světovou premiéru měla opera Františka Chaloupky Eva a Lilith.

„Když jsme koncipovali tento festival, nedokázali jsme si předtavit, že bychom dělali program bez světové premié, takže jsme objednali dílo u mladého skladatele, který není ostravskému publiku neznámý,“ doplnil Kotík.

Festival má i svou filmovou a televizní sekci, ve které mohou diváci vidět například filmovou operu Josefa Berga Odysseův návrat.