Tanec Praha: Pět žen předvedlo Transformu izraelské choreografky

Ostrava - Centrum Cooltour na ostravské Černé louce se stalo scénou Mezinárodního festivalu Tanec Praha. Před ostravským publikem se představilo špičkové taneční uskupení z Prahy VerTeDance.

Taneční skupina předvedla představení o lidských proměnách s názvem Transforma. Choreografii vytvořila izraelská choreografka Maya Lipsker.

„Domluvily jsme se, že choreografie bude pro pět žen. Maya Lipsker to vymyslela a měla od začátku do konce jasno, o čem to bude,“ uvedla tanečnice Tereza Ondrová. 

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Je to ženské představení. Myslím, že sálá ženskou energií ve všech možných proměnách, od té nejjemnější po hodně dravou,“ dodává její kolegyně Veronika Kotlíková.

Skpinu Vertedance založily v roce 2004 právě tyto dvě tanečnice, choreografky a učitelky současného tance - Tereza Ondrová a Veronika Kotlíková. Třetím členem základního týmu je světelný designer Pavel Kotlík.  Domovskou scénu nají v pražském divadle Ponec.

„Je to vůbec jedna z nejpřesahovějších českých tanenčních skupin. Oni mají více poloh, nejenom dramatických a tanečních. Mají vynikající představení pro děti, teď mají nové představení integrační, kde zapojují handicapované lidi, dalším projektem byli Emigranti,“ dodává vedoucí taneční sekce centra Cooltour Eva Friedlová.

Další velkou taneční událostí v centru Cooltour bude podzimní festival Tanec Ostrava.