Filmový publicista představil Ostravu ve filmové a televizní tvorbě

Ostrava - Publicista a filmový kritik Martin Jiroušek představil Ostravu ve filmové a televizní tvorbě. Na přednášce v ostravském Domě umění viděli návštěvníci ukázky filmů z počátku i konce dvacátého století, které se natáčely v Ostravě.

Film Šachta pohřbených ideí v Ostravě vznikl v roce 1921. Z němého filmu se dochovala jen část. Příběh dělníků, který přibližuje problematiku těžby uhlí na Ostravsku, se odehrává v období první republiky.

„Jako první zpracovává tento film sociální problematiku a pohlíží na život horníků tady i ze sociální stránky,“ uvedl Martin Jiroušek.

Jedno mají všechny filmy, které se natáčely v Ostravě společné – průmysl.

„Industriální stránka Ostravy je velkým lákadlem pro filmaře. Dalo by se říct, že u nás nemáme žádné jiné podobné místo. Ten průmysl je neodmyslitelně spjatý s Ostravou,“ dodal Jiroušek.

Snímek Tři tuny prachu řeší problematiku prašnosti v moravskoslezské metropoli, která je stále aktuální. Film Rychlík do Ostravy zachycuje partu montérů při obtížné montáži nástavce na výškový komín.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Martin Jiroušek také připomenul jeden z prvních barevných filmů Tanková brigáda z roku 1955, kde hlavní roli sehrál Most Miloše Sýkory. Na filmové ukázky se přišel podívat také Bohumír Sládek, který si natáčení filmu v Ostravě pamatuje.

„Viděl jsem scénu, kdy džíp vyjel od radnice a na Sýkorově mostu pak dostal zásah. My jsme jim tam právě vlzeli do záběru,“ vzpomínal Bohumír Sládek.

Ostrava si ve filmu zahrála také na konci 70. let, a to i s největšími hvězdami té doby – například ve snímku Parta hic. Ostravu ve filmu mohou diváci také pravidelně vídat na filmovém festivalu Ostrava kamera oko, kde jí organizátoři věnovali vlastní filmovou sekci.