Dvě ostravské galerie představí fotografa Pavla Máru

Ostrava - Dvě ostravské galerie vystaví fotografie uznávaného fotografa a vysokoškolského učitele Pavla Máry. Soubory Madony z roku 1999 a Triptychy, které vytvořil v roce 1993 a 2012, budou od zítřejšího dne v Komorní scéně Aréna. Jeho nejnovější práce z cyklu Memory etc. představí fotografická galerie Fiducia.

Pavel Mára absolvoval v osmdesátých letech FAMU, kde studoval kameru a fotografii. Nyní už více než patnáct let učí na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

Tvorbu tohoto rodáka z Prahy, který reprezentoval Česko například na výstavě EXPO 2000 v Hanoveru, v Ostravě uvede Tomáš Pospěch, forograf, dokumentarista, historik umění a také kurátor.

„Ač je Mára spjat s fotografickými institucemi, jeho tvorba se přesto odehrává na zvláštním okraji české scény. Kontinuálně ji rozvíjí od počátku osmdesátých let,“ uvádí Pospěch. Na začátku umělecké kariéry Mára vzbudil zájem technologickými experimenty, velkými formáty nebo užitím barevné fotografie mimo svět reklamy v době, kdy to nebyl běžné.