Janáčkův máj začal poprvé v plynojemu v Dolní oblasti Vítkovic

Ostrava - Sinfoniettou Leoše Janáčka v podání Symfonického orchestru hlavního města prahy začal 37. ročník mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův Máj. Slavnostní fanfáry žesťů a tympánů zněly na mnoha místech po celém světě, v plynojemu to bylo poprvé.

Byl to první koncert pro veřejnost v plynojemu Gong. Hrál tam sice už Jaromír Nohavica s filharmoniky, ale jen pro uzavřenou společnost.

„Skutečně poprvé v tomto prostoru zaznívá klasická hudba bez nazvučení, bez jakýchkoliv vedlejších efektů a po těch 35 minutách mám pocit, že to tady půjde. Že to byla správná volba,“ uvedl po první části koncertu ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

„Samozřejmě, že je to dycky napětí, když se něco začíná. Ale myslím si, že akustika je naprosto skvělá a to je důležité. Ostatní věci se odzkoušejí,“ prohlásil generální ředitel Vítkovice Holding a hlavní vlastník Dolní oblasti Vítkovice Jan Světlík.

Sólista na lesní roh Radek Baborák chválil architekturu a prostor, který Ostrava získala. „Ten prostor je ohromný, ale naplnit ho zvukem není jednoduché. Tady musí zaznívat díla, která se nikam jinam nevejdou. To znamená díla pro velký symfonický orchestr, jako třeba Alpská symfonie,“ řekl Baborák, který sklidil největší potlesk.

Stavba ale ještě není zkolaudovaná, je v režimu předčasného užívání a některé věci nejsou dotažené.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Velkým problém tohoto koncertu je, že se stále nacházíme v jakémsi provizoriu na staveništi, které nemá například odhlučněno zákulisí. Jsem nadšen z toho prostoru, ale nejsem nadšen z jeho využití pro koncertní účely,“ řekl České televizi muzikolog Martin Jemelka a dodal, že je velmi zklamán z provedení Sinfonietty.

Koncertní mistr Symfonického orchestru hlavního města Prahy Rita Čerpučenko připustila, že pocítila trochu nepohodlí plynoucí ze zkušebního provozu. „Je tady velká zima a taková vůně. Všechno je asi nové. My jsme si říkali, jestli to není plyn, ale není. Je to strašně zajímavý a myslím, že akustika není špatná. Ale měli jsme jen krátkou zkoušku, takže se ladily světla a lidi říkali, že špatně vidí, že židle jsou nepohodlné. Chce to čas, aby se to usadilo,“ řekla houslistka.

Festival Janáčkův máj nabízí další tři týdny plné hudby. V Ostravě a dalších pěti městech kraje.