Slezské zemské muzeum v Opavě dokončuje rekonstrukci

Opava - Zatímco Národní muzeum v Praze otevře po celkové rekonstrukci až za tři roky a Moravské muzeum v Brně zásadní proměna teprve čeká, Slezské zemské muzeum v Opavě s generální přestavbou právě finišuje. Vzniklo už v roce 1814, a je tak vůbec nejstarším muzeem v České republice. Dnes se na jeho střechu vrátila opravená socha Génia.

Génius se vznesl k nebesům – zní to jako verš z obrozenecké básně, ale je to přesný popis toho, co se stalo v Opavě. Socha v antickém stylu je záhadná. Vypadá jako žena, ale je to génius, tedy muž.

„Nešlo o to, jestli jde o muže nebo ženu. Měl to být génius a měl být hlavně krásný,“ vysvětluje historik Slezského zemského muzea Jiří Šíl.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Expozice Slezsko, kterou vedení muzea chystá uvnitř, bude jedinečné častým obměňováním exponátů a také bezpečnostními opatřeními, aby vzácné předměty co nejméně trpěly.

Dveře Slezského zemského muzea zůstanou zavřené až do 19. května. Do té doby mají kurátoři čas na poslední úpravy. 

Například v přírodovědné dílně zbývá dobarvit praseti štětiny, jelen s medvědem čekají na převoz.


„Jedná se o guinessového medvíka, který byl z paterčet. Šlo o první známý porod medvědích paterčat na světě,“ říká restaurátor Pavel Petr.

Jedno z dalších chystaných překvapení bude model plesnivého rohlíku. „Bude tam velká zvětšená část plísně, jakou lidi doma na rohlíku běžně mívají, ale nedovedou si představit, jak to vlastně vypadá,“ říká geoložka Lenka Jarošová.

Slezské zemské muzeum otevře nově opravenou historickou budovu za dva týdny. Dvousté výročí své existence oslaví v novém.

Vydáno pod