Ostravská opera chystá vrcholné dílo Antonína Dvořáka Armidu

Ostrava - Opera Národního divadla moravskoslezského pokračuje v uvádění netradičních a atraktivních titulů. 3. května bude mít v ostravském divadle premiéru Armida, vrcholné dílo Antonína Dvořáka, které bylo zároveň jeho posledním. Skladatel zemřel několik týdnů po neúspěšné premiéře.

„Naše divadlo uvádí toto dílo jako jediné na světě, a to po jednadvaceti letech od posledního scénického nastudování. A těch bylo od premiéry v roce 1904 pouze deset,“ uvedl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Armida je čtyřtaktová opera. Libreto napsal na námět renesančního eposu Torquata Tassa Osvobozený Jeruzalém Jaroslav Vrchlický.

Historik a hudební publicista Martin Jemenka tvrdí, že touto operou se geniální skladatel vydal směrem k expresionismu a impresionismu a hodně se vzdálil ustáleným představám o slovanské opeře. Divadlo pozvalo velkého znalce a obdivovatele Armidy na přednášku, která bude 24. dubna v Antikvariátu a klubu Fiducia v Ostravě.

Po prvním provedení Armidy, ve které je podle znalců více než v jiných Dvořákových dílech znát vliv Richarda Wagnera, následovalo jen šest repríz. Také později ji divadla zařazovala velmi zřídka. V zahraničí ji uvedlo jedině brémské divadlo, a to v roce 1961. Titulní roli zpívala Montserrat Caballé.

Děj opery se odehrává v pohanském Damašku v době první křižácké výpravy. Armida je dcerou krále a má na přání otce Hidraota a kouzelníka a nápadníka Ismena způsobit mezi křižáky, kteří je chtějí přivést na pravou víru, rozkol. Armida na oko souhlasí, ale jen proto, že mezi rytíři spatří muže jménem Rinaldo, kterého už dříve zahlédla a zamilovala se do něho. Odvede ho z tábora, Rinaldo zapomene na své křižácké poslání, ale nakonec ho jeho druhové probouzejí z opojení a on se opět vrhá se zbraní proti nevěřícím. Armida se převleče za rytíře a zemře v souboji s milovaným mužem. Předtím ho požádá o křest.

Ostravské divadlo toto Dvořákovo dílo vybralo k výročí 170 let od narození jednoho z nejproslulejších českých umělců v dějinách. Hudební nastudování převzal šéf operního souboru Robert Jindra, režii má ředitel divadla Jiří Nekvasil. V roli Armidy se bude střídat Dana Burešová a Eva Dřízgová-Jirušová, damašského krále ztvární Martin Grubaľ v alternaci s Janem Šťávou, rytíře Donalda zpívá Tomáš Černý a Valentin Prolat.

Vydáno pod