David Bátor představil novou sbírku poezie

Ostrava - Mladý opavský básník David Bátor, který byl za svůj debut z roku 2004 nominovaný na Cenu Jiřího Ortena, vydal svou třetí sbírku. Jmenuje se Kreslostroj a pokřtil ji v galerii Fiducia v Ostravě.

Básnické texty doplňují fotografie a cédéčko s hudbou. Autory jsou dva Bátorovi přátelé z Vítkova. Petr Kolman dodal fotografie, Jan Hanousek složil hudbu.

„Básně vznikaly přímo po dojmem hudby Jana Hanouska. Výjimkou v celém souboru tvoří báseň Kreslostroj. To slovo mne navštívilo ve snu, zdálo se mi. Pak přišla i celá báseň,“ vysvětloval básník David Bátor.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Kmotrem knihy byl uznávaný básník Vít Slíva, který se s mladým autorem potkal u řeky Moravice. Bátor totiž žije v Brance u Opavy a Slíva pochází ze sousedního Hradce.

„Když jsem před několika lety sestavoval rubriku Hostinec v časopise Host, dostaly se mi do rukou také Bátorovy básně. Samozřejmě mne upoutala i Branka u Opavy. Říkal jsem si, ejhle, chodíme tam dva. Snad se někdy potkáme. A potkali jsme se,“ vzpomínal Slíva. Dodal, že autor je to urputný, rychle vzplane a hned tak nepohasne. Vstřebává vlivy, to je myslím, ku prospěchu věci. Sbírku Kreslostroj vydalo malé vsetínské vydavatelství Malina, které se specializuje na poezii.