Muzeum umění představuje průřez tvorbu Františka Skály

Olomouc - Dosud největší průřez tvorbou umělce Františka Skály vystavuje olomoucké Muzeum umění. Sochař, malíř, ilustrátor a zakládající člen skupiny Tvrdohlaví patří ke špičce současného moderního umění. Jeho poslední výstava v pražské Galerii Rudolfinum se stala uměleckou událostí roku.

Osm set metrů čtverečních největšího výstavního sálu, ve kterém se střídá světlo a přítmí, je ideální prostor pro netradiční sochy, obrazy a instalace Františka Skály. Hlavní roli v jeho rozmanité tvorbě hraje materiál. 

„Materiály ale speciálně nehledám. Vyplývá to z toho, zda jsem ve městě, na venkově, nebo někde v cizině. Prostředí mou práci hodně ovlivňuje,“ vysvětluje umělec.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Dřevěné piáno upomíná například na Skálův pobyt v Kalifornii. Horní desku teď už hudebního nástroje vyplavilo moře. Podobnou historii má většina vystavených exponátů.  

„Z hlediska českého a možná i evropského je Skála naprosto výjimečná umělecká osobnost, která se vymyká všem zákonitostem,“ tvrdí kurátor výstavy Michal Soukup.

Laureát ceny Jindřicha Chalupeckého i Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění pracuje s různými materiály, třeba s uhlím, chlebem, zvířecími kostmi nebo molitanem.

Váha i velikost vystavených exponátů ovlivnila instalaci výstavy. Například gramofon z roku 2004 muselo muzeum dopravit do galerie jeřábem.

„Jenom deska tohoto díla měří přes tři metry, s přenoskou pět metrů. Abychom ho tady dostali, museli jsme vybourat část dveří,“ říká Soukup.

Olomoucká výstava přibližuje celou Skálovu rozmanitou tvorbu. Průřez, který představuje Muzeum umění, je v tomto směru výjimečný.