Architekt Milan Pitlach představí v Ostravě návrhy, skicy a fotografie z Číny

Ostrava – Renomovaný architekt a fotograf českého původu, který žil od roku 1981 v emigraci v Německu, uvede v Galerii výtvarného umění v Ostravě své architektonické koncepty z čínské Šanghaje. Tam žil posledních šest let.

„Kurátorem výstavy je Tadeáš Goryczka a Jaroslav Němec,“ uvedla mluvčí galerie Jana Šrubařová. Dodala, že vernisáž je ve čtvrtek 29. března v Kabinetu architektury, který při galerii funguje.

Autor, který do Ostravy přijede, tam rovněž představí svou novou fotografickou publikaci s názvem Sůl země. „Křtu knihy se ujme básník Petr Hruška,“ informovala Šrubařová.

Souběžně bude v ostravské Industrial Gallery v Zahradní ulici výstava Pitlachových kreseb, která začne 28. března. Navíc Ostravské muzeum uvede výstavu jeho fotografického cyklu Kaligrafie, který je inspirován čínskými nápisy a malbami na zdech.

„Základními premisami mých šanghajských návrhů jsou ekonomie hmoty, ale také půdorysu a úsilí vytvářet prostory. Hmotné koncepty jsou odvíjeny z elementárních kubusů, které jakkoliv dekonstruovány, nechávají tušit jejich původní, elementární objem,“ řekl o svých návrzích z Číny Pitlach.

Pitlch se narodil roku 1943. Vystudoval České vysoké učení technické v Praze a je členem Komory architektů Spolkové republiky Německa a České komory architektů. Působil a vystavoval po celém světě, například ve Velké Británii, Německu, Japonsku a v Číně. Tam pracoval na obytných a polyfunkčních komplexech a řešil rozlehlé urbanistické celky. Jeho fotografie i názory často publikuje Kritická příloha Revolver Revue.

Vydáno pod