Černá slunce vystřídá v ostravském Domě umění Kupkův Tvar modré

Ostrava – Skončila mimořádná výstava ostravského Domu umění s názvem Černá slunce – Odvrácená tvář modernity 1927-1945. Za tři měsíce vidělo surrealisticky laděnou kolekci českého výtvarného umění dvacet pět tisíc návštěvníků. „Výstava se tak zařadila mezi nejúspěšnější projekty galerie,“ uvedla mluvčí Domu umění Jana Šrubařová. Na 13. března chystá Dům umění další skvost - vystaví obraz Tvar modré od Františka Kupky, který je považovaný za stěžejní dílo českého abstraktního malířství.

Ředitel galerie Jiří Jůza dodal, že Černá slunce měla ještě větší úspěch než expozice z díla Alfonse Muchy, která byla v minulém roce nejnavštěvovanější mimopražskou výstavou v republice a přišlo se na ni podívat jednadvacet tisíc lidí.

Výstavou Černá slunce galerie představila díla asi čtyřiceti významných českých umělců. Obrazy si půjčila z mnoha muzeí, galerií i soukromých sbírek. Milovníci moderního umění měli možnost vidět pohromadě díla Jindřicha Štýrského, Toyen, Josefa Šímy, Jana Zrzavého, Josefa Lady, Františka Tichého, Františka Muziky, Aléna Diviše, Františka Drtikola, Josefa Váchala, Josefa Čapka a dalších.

Na příští týden připravuje Dům umění dalšší mimořádnou akci. Na tři týdny vystaví obraz českého malíře Františka Kupky, který je znalci umění považovaný za jedno z nejvýznamnějších děl českého abstraktního malířství.

„Výstava je jednou z posledních veřejných prezentací obrazu před jeho prodejem. 18. dubna jde v Praze do aukce. Vyvolávací cena obrazu je pětačtyřicet milionů korun a až dosud se podobně cenný obraz ve veřejné aukci neprodával,“ uvedla mluvčí galerie.