Ostravští herci se přidali k boji za záchranu nádraží v Ústí nad Orlicí

Herci Národního divadla moravskoslezského podpoří architekty, památkáře a další lidi, kteří pod hlavičkou občanského sdružení Nádraží nedáme! bojují za záchranu vlakového nádraží v Ústí nad Orlicí. Přímo v nádražní restauraci v Ústí nad Orlicí odehrají úspěšnou inscenaci podle divadelní hry Venedikta Jerofejeva Moskva-Petušky.

K tématu se představení hodí obzvláště dobře, protože celý děj se odehrává ve vlaku. Představení herci odehrají 12. března odpoledne.

„Nápad podpořit nádraží inicioval scénograf inscenace David Bazika a všichni jej přijali s nadšením – herci, dramaturg Marek Pivovar i ředitel divadla Jiří Nekvasil,“ uvedla mluvčí divadla Kateřina Ondřejková.

Nádražní budově v Ústí nad Orlicí z roku 1974 hrozí stejný osud jako například obchodnímu domu Ostravica-Textilia.

„V minulosti hrozila této nádherné budově, která je na cestě z Ostravy do Prahy nepřehlédnutelná, demolice. Nyní se uvažuje o stavbě nové budovy. Tím by ta stará ztratila funkci,“ vysvětlovala Ondřejková.

Sdružení Nádraží nedáme! se již zasloužilo o to, že zbourat tuto jednu z nejstarších nádražních budov v Česku nebude jednoduché. I díky jejich iniciativě je od roku 2010 kulturní památkou.

Iniciativu podpořila řada známých lidí – například režisérka Olga Sommerová nebo novinář a senátor Jaromír Štětina. Předseda sdružení Martin J. Kadrman, který je zároveň viceprezidentem Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky, zájmem divadelníků z Ostravy překvapil. „Ukazuje se tím, že je to problém nadregionální, a že ani po čtyřech letech vytrvalého boje za záchranu nádraží není toto téma vyčerpáno,“ uvedl Kadrman.

Vydáno pod