Sochař Tomáš Medek - od krychle k paprice

Český sochař Tomáš Medek, který na sebe upozornil originálními pracemi s vnitřním prostorem, vystavuje v ostravské galerii Sokolská 26. Představuje tam i objekty z poslední doby vytvořenými pomocí 3D technologie.

Jak pracuje s 3D technologií ukázal Tomáš Medek na objektu  paprika.

„Tak to jsem normálně šel do obchodu a koupil si papriku. 3D skenerem jsem ji naskenoval, dostal jsem ji do počítače, uřízl jsem jí stopku, udělal otvor a vytvořil jsem síť, která vyšla z počítačové sítě. Potom jsem tu papriku rozřezal na části a v 3D tiskárně vytiskl po dílech a poskládal,“ vysvětloval sochař Tomáš Medek, který je v současné době asistentem v ateliéru sochařství Fakulty výtvarných umění VUT Brno.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Pracuje s různými materiály od nerezu, umělých kamenů, polyesteru a různých složenin až po bronz. Ze dřeva je klíčový objekt z jeho dřívějšího tvůrčího období – krychle z krychlí.

„Tomáš Medek je sochař, pro něhož je charakteristická práce s vnitřním prostorem soch. Nezajímá ho jen povrch věcí, ale také vnitřní struktura. Díky tomuto přístupu dává svým objektům další dimenzi,“ uvedl kurátor výstavy Jan Weber.

K Medkovým nejznámějším veřejným realizacím patří dílo Pocta Edisonovi před Mahelovým divadlem v Brně. A Uroboros – sedmimetrová plastika z nerezové ocelil před továrnou Arcelor Mittal ve francouzské Remeši.

„Je to has požírající vlastní ocas. Řekl bych, že je to symbol dnešní doby,“ řekl Weber.

Výstava Tomáše Medka potrvá v galerii Sokolská 26 do 30. března. Zájemci se mohou také objednat na komentovanou prohlídku.