Studenti Institutu tvůrčí fotografie poodhalili soukromí

Vlastní soukromí se rozhodli ve své tvorbě odhalit studenti opavského Institutu tvůrčí fotografie. V opavském Době umění vystavují fotografie, na kterých zachytili sami sebe a svou rodinu, a to i v nelehkých životních situacích.

Když se pedagogové Institutu tvůrčí fotografie probírali loňskými pracemi studentů, zjistili, že mnozí z nich namířili objektiv fotoaparátu přímo na sebe a své nejbližší okolí. Ve světě je to věc běžná, v Česku spíš ojedinělá.

„Ukazovat veřejnosti, co se v nás děje, jaké máme problémy, jak nefunkční je naše rodina, je někdy těžší než fotografovat válku,“ tvrdí vedoucí Institutu tvůrčí fotografie Vladimár Birgus.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Polská studentka a fotografka Katarzyna  Sagatowska odhalila na fotografiích pořízených mobilem jeden z nejtěžších okamžiků ve svém životě.

„Fotografie jsem udělala doma a vypovídají něco o mém manželství,“ uvádí Sagatowska.

Třeba Čechoameričan Andrew Jan Hauner přijel do Česka, aby tady studoval. Fotografuje svého devadesátiletého dědečka, u kterého žije. Jako jeden z mála nepoužil barvu ani digitální technologii.

„Hledám odpověď na to, proč se třeba bojím, co by se stalo, kdyby tady nebyl,“ svěřuje Hauner.

Gabriel Fragner a Anna Gutová se pomocí inscenovaných rodinných fotografiích vrátili do svého dětství na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Napodobené retro fotografie mají stejně nedokonalou ostrost i barvu jako staré snímky.

„Fotografie jsou jakýmsi zrcadlením našeho dětství. Je to takový příběh, který jsme si chtěli zahrát,“ říká Fragner.

Institut tvůrčí fotografie se výstavou Já, ty, my po dvouleté rekonstrukci opavského Domu umění opět představil na domácí půdě - ve městě, kde škola už jedenáct let působí.