Začíná festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu začíná dnes v Ostravě, Olomouci a dalších šesti městech Česka. V Ostravě se bude promítat v multikině CineStar. Přehlídka je tam třídenní, začíná v pátek a končí v neděli. Filmy, které uvádějí především filmové kluby, mohou zájemci vidět za zvýhodněné festivalové vstupné osmdesát devět korun. K nejvýraznějším snímkům patří Melancholie - příběh o konci světa, který natočil dánský režisér Lars von Trier. Ten na sebe upozornil například filmem Antikrist.

Film Krzystofa Kieślowského z roku 1991 Dvojí život Veroniky mají diváci příležitost vidět v neděli večer. Pojednává o setkání dvou dívek, Polky a Francouzsky, které jsou si podivně podobné.

Na přehlídce je zastoupený režisér Aki Kaurismäki, a to filmem Le Havre o nadaném čističi bot, kterému zkříží cestu třináctiletý africký chlapec na útěku. 

Čtrnáctý ročník Festivalu francouzských filmů začíná Arthur 3 a soubor dvou světů. Na programu jsou dále Tři mušketýři, Velká láska, Přepadení nebo Černá Venuše.

Olomoucký CineStar má dnes na programu filmy Osamělost prvočísel, Lůno a Černá Venuše. Od pondělka 28. listopadu se festival přesouvá do centra Olomouce do kina Metropol, kde skončí ve středu 30. listopadu projekcí krátkých filmů.

Vydáno pod