Jaromír Nohavica převzal cenu Premio Tenco

Jaromír Nohavica obdržel toto prestižní italské hudební ocenění, které se uděluje každoročně v průběhu Festivalu autorských písní v San Remu, jako vůbec první český písničkář. Cenu převzal ve zcela zaplněném Teatro Ariston.

V rámci posledního večera festivalu vystoupil Jarek Nohavica na samostatném recitálu, v závěrečné písni - česko-italské verzi písně Zítra ráno v pět také společně s italským písničkářem Alessiem Legou. Většinu textů mělo takřka dvoutisícové publikum možnost sledovat v italských překladech na monitorech. Z celého večera pořizovala záznam italská televize a rozhlas.

Nohavica se tak zařadil k takovým osobnostem písničkářského světa, jako jsou Leonard Cohen, Donovan, Jacques Brel, Bulat Okudžava či Vladimir Vysockij, kteří tuto cenu dostali v minulosti. Na dotaz, jak se v takové společnosti bude cítit, Nohavica v San Remu o den dříve novinářům řekl: „Chci říci, že v této společnosti se zatím cítím jako ten, kdo bude klukům chodit pro piva.“

  • Jarek Nohavica zdroj: ČT24
  • Jarek Nohavica zdroj: ČT24

Slezský bard, jak je Jaromír Nohavica nazýván, se navíc v neděli večer představí svým samostatným koncertem milánskému publiku.