Na lavici obžalovaných usedli bývalý starosta, tajemník a šéf strážníků

Znojmo – Čtyři roky starý případ korupce a zneužití pravomoci otevřel Okresní soud ve Znojmě. Na lavici obžalovaných kvůli tomu usedli bývalý starosta a zastupitel Zbyšek Kaššai a bývalý šéf městské policie Petr Kolouch. Kvůli údajnému ovlivnění zákazky na nákup aut pro znojemské sociální služby je před soudem i bývalý tajemník radnice Vladimír Krejčíř.

Soudkyně Kateřina Kafková sloučila projednávání dvou případů. První obžaloba viní dnes už bývalého starostu Kaššaie z toho, že skrze bývalého tajemníka Vladimíra Krejčíře požádal tehdejšího šéfa policie o to, aby zrušil projednávání přestupku známého. Ten se v roce 2010 dostal do konfliktu se zákonem, když špatně zaparkoval v Gagarinově ulici ve Znojmě.

Kaššai zavolal Krejčířovi, že se jeho známý dostal do problémů, protože potřeboval zaparkovat co nejblíže jeho ordinaci, kam vezl svoji matku. Kaššai totiž má v této ulici gynekologickou praxi. Krejčíř pak podle obžaloby zavolal šéfovi městské policie Petru Kolouchovi a domluvili se, že výzvu k vysvětlení adresovanou řidiči zničí. Kolouch žádosti podle obžaloby vyhověl, v záznamech městské policie totiž není o přestupku žádný záznam.

Vinu dnes odmítli všichni tři obžalovaní. „Nikoho jsem neovlivňoval ani jsem nikomu nedal pokyn, aby neřešil nějaké přestupky. Neměl jsem čas na to, abych řešil jednotlivé přestupky, ty řešil velitel směny,“ reagoval na obžalobu bývalý šéf městské policie Petr Kolouch. Podle něj se běžně stávalo, že nahlášený přestupek se nakonec neprokázal – třeba proto, že řidič na místě strážníkům ukázal výjimku nebo parkovací kartu. „To, že něco není v počítači, mi kazí život,“ vzlykal před soudem a odmítl dále vypovídat.

Stejně vypovídal také bývalý zastupitel a starosta Zbyšek Kaššai. „Necítím se vinen, nikdy jsem nikoho nežádal o spáchání trestného činu,“ řekl.

Dál vypovídat nechce ani bývalý tajemník Vladimír Krejčíř. „Už jsem všechno řekl do spisu. Nic z toho, z čeho mě obžaloba viní, jsem neudělal. Je to účelové,“ uvedl.

To, že by v daný den špatně parkovali, odmítli i majitelé auta, manželé Hanáčkovi. „Že jsem špatně parkoval, jsem se dozvěděl, až když mě předvolali na výslech. Za stěračem jsem žádnou výzvu neměl a panu Kaššaiovi jsem v této souvislosti nevolal,“ odmítl Lubomír Hanáček. Dodal, že gynekologa svojí matky zná jen od vidění stejně jako jeho manželka.

Obžaloba viní Krejčíře také z ovlivnění zakázky na nákup aut

Druhá kauza se týká podezřelého zásahu do nákupu aut pro rozvoz obědů pro znojemské sociální služby. Tu podle obžaloby ovlivnil tehdejší tajemník Vladimír Krejčíř, když zvýhodnil jednoho z dodavatelů. Auta vítěze výběrového řízení sociální pracovníci odmítli, protože měla příliš malý zavazadlový prostor.

Bývalý tajemník Krejčíř proto prodejci řekl, ať nabídne náhradní auta s větším zavazadlovým prostorem. Jenže cena těchto aut byla zhruba o 100 tisíc vyšší, než s jakou firma vyhrála výběrové řízení. Cena zakázky navíc o 70 tisíc převýšila nabídku prodejce, který skončil druhý. Nové výběrové řízení ale tehdejší tajemník nevypsal. Žalobce ho proto viní z přečinu sjednání výhody ve výběrovém řízení.

Krejčíř figuruje ti v jiné kauze, žalobce ho viní z ovlivňování dalších městských zakázek. Krajský soud v Brně vynesl rozsudek už před více než rokem - Krejčíře poslal na rok do vězení a udělil mu peněžitý trest 100 tisíc korun. Bývalý tajemník se ale odvolal a Vrchní soud v Olomouci v této věci ale ještě nerozhodl.