Cena vajec jde před Velikonocemi nahoru

Brno - Vejce zářící pestrými barvami a ozdobami jsou neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Největší křesťanské svátky jsou tradičně obdobím, kdy obchodníci prodají mnohonásobně víc vajec než jindy. Češi patří v rámci Evropské unie k nadprůměrným konzumentům, ročně jich každý sní zhruba 240.

Drůbežárny se snaží se zvýšenou poptávku vyrovnat třeba tak, že plodné období slepic načasují právě na období těsně před Velikonocemi. Farmy, které chovají slepice venku, zase těží z toho, že se prodlužuje den. Zbytek vajec se ale na pulty českých obchodů musí dovážet. V březnu prodejci do České republiky přivezli 10 milionů vajec.

Stejné množství vajec prodá před Velikonocemi jeden z velkých obchodních řetězců. Ne všechna ale skončí uvařená natvrdo a ozdobená na svátečním stole. „Před Velikonocemi je vždy zvýšená poptávka po vejcích i přes změnu zvyků. Přeci jen díky pečení a vaření velikonočních specialit je spotřeba vyšší,“ vysvětlila zvýšenou poptávku po vejcích tajemnice Českomoravské drůbežářské unie Dana Tůmová.

Ceny vajec stejně jako každý rok před Velikonocemi mírně rostou. Situace ale není tak dramatická jako v roce 2012, kdy cena vajec vzrostla kvůli požadavkům na nový rozměr klecí na šest korun za kus. Letos stojí okolo tří korun.

Výstava kraslic ve Vacenovicích na Hodonínsku
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Lidé, kteří budou chtít podarovat své blízké či koledníky barevnými kraslicemi, mohou mít problém sehnat ke zdobení vhodnější bílá vejce. V Česku se totiž chovají především hybridy slepic snášející vejce s hnědou skořápkou, pouze zhruba tři hejna snášejí vejce s bílou skořápkou.

Vajec jíme rok od roku méně

Celkově spotřeba vajec v Česku klesá. Zatímco v roce 2008 průměrný Čech zkonzumoval 270 vajec, v posledních letech spotřeba klesla na 240. V porovnání s ostatními členskými zeměmi je ale pořád česká spotřeba vajec nadprůměrná.

Spotřeba vajec v České republice (na osobu a rok)

  • 2008 – 270 kusů
  • 2009 – 258 kusů
  • 2010 – 242 kusů
  • 2011 – 245 kusů
  • 2012 – 239 kusů
  • 2013 – 236 kusů (prognóza)

(zdroj: Českomoravská drůbežářská unie)