Brněnská filharmonie koupila rolls royce mezi klavíry

Brno – Klavír, který patří k nejlepším na světě, získala brněnská filharmonie. V Německu ho vybírali zástupci souboru společně s klavírními hvězdami Ivo Kahánkem a Annou Vinickou. Špičkový nástroj Steinway & Sons model D stál hudebníky čtyři miliony korun, na nákup přispělo i město Brno. Nástroj milovníci vážné hudby poprvé uslyší dnes večer na koncertu tureckého klavíristy Fazila Saye.

Nový klavír určený pro Besední dům vybírali zástupci filharmonie přímo v továrně Steinway v německém Hamburku. „Měli jsme na výběr z osmi nástrojů, u každého jsme zkoumali všechny jejich parametry. Tento nástroj má krystalicky čistý zvuk a má velký potenciál vývoje zvuku. Pro Besední dům potřebujeme opravdu přesný a precizní zvuk, který umožní slyšet veškeré nuance. Vyhovuje také proto, že se v tomto koncertním sále nahrává,“ vysvětlila ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová.

„Každý klavír má svoji duši. Když se na něj hraje déle, tak se ta duše otevře a nástroj zní více barvami, než kterými zněl ze začátku. Všechny rezonance se stávají zvukově bohatší,“ popsal klavírista Igor Ardašev. A klavír značky Steinway model D patří mezi to nejlepší, na co mohou klavíristé hrát.

„Drtivá většina klavírních sólistů se vždy zeptá, jestli máte Steinway model D, než vůbec začnou o nabídce na vystoupení uvažovat,“ vysvětlila Kučerová. Brněnští filharmonici sice stejný, ale starší model D vlastní, utrpěl ale častým stěhováním, proto se filharmonici rozhodli pro nákup nového. Teď už se ale nikam přesouvat nebude, natrvalo bude umístěný v Besedním domě.

Špičkový nástroj stál astronomické čtyři miliony korun. „Je to dáno tím, že jeho výroba je z osmdesáti procent ruční práce. Nástroj se skládá z celkem 12 tisíc součástek, třeba v případě dřevěných lišt musí každá projít detailním zkoumání, které odhalí případné prasklinky. Ty totiž mohou způsobit dalekosáhlé změny tónu,“ vysvětlila důvod, proč je cena klavíru tak vysoká, Kučerová.

Steinway & Sons, nebo zkráceně Steinway; je americko-německý výrobce klavírů. Firmu založil v roce 1853 na Manhattanu německý imigrant Heinrich Engelhard Steinweg. V současné době firma sídlí na dvou místech: V New Yorku a v Hamburku v Německu.

Steinway je značkou prominentních klavírů, které jsou známé pro svoji vysokou kvalitu. Klavíry této značky získaly řadu ocenění. Jednou z prvních byla v roce 1855, tedy pouhé dva roky po založení společnosti, zlatá medaile na veletrhu Amerického institutu. V letech 1855 až 1862 firma získala dalších 35 zlatých medailí.

Firma se navíc zasloužila o řadu významných vynálezů v oblasti vývoje klavírů. V současné době drží 126 patentů na výrobu klavírů, ten vůbec první získala v roce 1857.

Klavíry od značky Steinway & Sons patří k vůbec nejdražším na světě, firma ale vyrábí i dvě levnější značky Boston a Essex. Pro jejich výrobu se používají levnější komponenty, výroba navíc probíhá v Asii v klavírních manufakturách.

(zdroj: Wikipedie)