Do hračkářství šel s kladivem v ruce. Kvůli lupu prodavačku téměř ubil

Brno – Případ brutální loupeže, při níž lupič přepadl a kladivem téměř ubil prodavačku v jednom jihlavském hračkářství, dnes otevřel brněnský krajský soud. Šestatřicetiletému Ludvíku Ruszovi hrozí za pokus o vraždu doživotí. Rozsudek by mohl padnout už zítra.

S kladivem v ruce Ruszo přepadl krátce před Vánoci 2012 prodejnu s dětským zbožím v Jihlavě. Dohnala ho k tomu špatná finanční situace - v tu dobu byl bez práce a navíc měl dluhy. Loupeží chtěl získat peníze na nájem.

Před soudem dnes vypovídala napadená prodavačka. Podle jejích slov nic nenaznačovalo tomu, co se muž chystal udělat. „Nebyl ničím podezřelý, vybíral si autíčko na ovládání,“ popsala. S prodavačkou se dokonce dal do řeči. Když jí červené auto dal, aby je mohla donést k pokladně a naúčtovat, udeřil ji kladivem zezadu do hlavy.

„Žena se snažila bránit, ale muž ve svém jednání pokračoval,“ popsala tehdy krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. „Na ženu opakovaně velmi brutálně útočil zejména do oblasti hlavy i poté, co ji srazil na podlahu,“ dodala. Muž prodavačce způsobil dvě zlomeniny čelní kosti a celkové zhmoždění lebky. Rozsáhlým zraněním nepodlehla jen díky rychlé pomoci lékařů.

Žena dnes před soudem řekla, že Ruszo na ni křičel, že ji zabije. „Choval se jako šílenec,“ dodala. Ze zranění se dva měsíce léčila. Dodnes prý bojuje se strachem, když do prodejny vejde muž.

Z hračkářství si šestatřicetiletý muž odnesl osm tisíc korun. Za pokus o vraždu mu teď hrozí i doživotí. Před soudem stojí také Ruszův komplic Milan Trnka. Ten se sice brutálního útoku přímo neúčastnil, o přepadení ale věděl. Na Rusza dokonce čekal před prodejnou, aby ho z místa činu odvezl. Verdikt nad oběma muži by měl soud vynést v úterý.

Po pachateli policie marně pátrala devět měsíců

Bezmála tři čtvrtě roku policie po agresivním útočníkovi marně pátrala. K dopadení kriminalistům nakonec pomohl až dvacetiletý Tomáš Zavřel, kterého soud nedávno potrestal výjimečným trestem za podíl na brutální vraždě patnáctileté dívky z Jihlavy. Během vyšetřování Zavřel začal spolupracovat a policii předal mimo jiné informaci o tom, kdo za loupeží v hračkářství stojí.

Spolupracující obviněný

Institut spolupracujícího obviněného byl do právního řádu zaveden od 1. ledna 2010 zákonem č. 41/2009 Sb. Podle § 178a trestního řádu může být jako spolupracující v obžalobě označen státním zástupcem ten obviněný, který spáchal zločin a který:

  • oznámil takové skutečnosti, které mohou významně přispět k objasnění zločinu spáchaného členy organizované skupiny, ve spojení s organizovanou skupinou nebo ve prospěch organizované zločinecké skupiny, a zavázal se o nich před soudem podat pravdivou výpověď
  • svobodně, vážně a určitě se doznal k činu, za nějž je stíhán
  • souhlasí s označením za spolupracujícího obviněného

Označení za spolupracujícího obviněného a přispění k objasnění trestné činnosti organizovaného zločinu je pak polehčující okolností podle § 41 písm. m) trestního zákoníku, a kromě toho může podle § 58 odst. 4 trestního zákoníku vést k mimořádnému snížení trestu odnětí svobody nebo až k úplnému upuštění od potrestání podle § 46 odst. 2 trestního zákoníku.

(zdroj: Wikipedie)

Institut spolupracujícího obviněného v Česku funguje od roku 2010, poprvé díky němu dostal nižší trest Radim Sotolář. Díky jeho výpovědi se kriminalistům a státnímu zástupci podařilo rozkrýt rozsáhlé drogové obchody.

Vůbec nejznámnější osobou, který se institut rozhodla využít, je podnikatelka Ivana Salačová. Právě ona podle policie předávala úplatky Kateřině Pancové a Petru Kottovi v kauze rekonstrukce zámku Buštěhrad, kvůli níž je stíhán také bývalý středočeský hejtman David Rath.