Strany už vybírají tváře evropských a komunálních voleb

Jižní Morava - Politické strany a hnutí vybírají své tahouny do květnových voleb, jež zamíchají se složením Evropského parlamentu. Jen minimum kandidátů je ale z jihu nebo východu Moravy. Mnohem důležitější jsou pro kraj komunální volby. Přestože se budou konat až na podzim, politici už finišují s přípravou kandidátek.

Volby do europarlamentu jihomoravské kandidáty zrovna nelákají. Například sociální demokraté nevyšlou do souboje nikoho z Jihomoravského či Zlínského kraje. Lidovci do Evropského parlamentu posílají na druhém místě kandidátky Michaelu Šojdrovou z Kroměříže. Na čtvrtém místě za hnutí ANO je zlínská rodačka Martina Dlabajová, absolventka politických věd se specializací na Evropskou unii, občanští demokraté posílají do boje Brňana Aleše Musila.

Volby do Evropského parlamentu budou v pátek 23. a sobotu 24. května. O Evropský parlament se utkají i další strany. Podle odhadů vstoupí do boje o 21 ze 751 křesel v parlamentu až 40 stran a hnutí.

Kandidátky TOP09 ani KSČM zatím nenesou žádná jména z jihu a východu Moravy. Oproti tomu Strana zelených má na své listině hned dvě brněnská jména - Ondřeje Lišku a Mojmíra Vlašína. Hnutí Úsvit stále nemá o svých favoritech jasno. Deadline pro podání kandidátních listin je 18. března.

Evropské volby poznamenala v minulých letech mizivá účast. V roce 2004 i 2009 dorazilo do volebních místností zhruba 28 procent voličů. I letos se nečeká výraznější zájem. Ani politické strany do kampaně neinvestují výraznější částky. Soustředí se spíše na podzimní komunální volby.

Krajští kandidáti do europarlamentu

ANO - Martina Dlabajová (Zlín)

SZ - Ondřej Liška (Brno) a Mojmír Vlašín (Brno)

ODS - Aleš Musil (Brno)

KDU-ČSL - Michaela Šojdrová (Kroměříž)

Volby 2013
Zdroj: ČTK/AP/David Taneček

Jednotlivé strany a hnutí finišují také seznamy kandidátů do podzimních komunálních voleb v moravské metropoli. Zatímco například Úsvit nemá jasno, zda půjde do voleb coby samostatné hnutí, nebo se připojí k některé ze stran, komunisté už mají vybraného lídra. Bude jím dostavadní zastupitelka za KSČM Helena Sýkorová.

Do soboty sbírá nominace také TOP09, své kandidáty by rádi představili 27. března. Jisté je zatím jen jediné jméno, o hlasy voličů bude usilovat zastupitel Jaroslav Kacer. Strana zelených představí definitivní podobu kandidátské listiny až 10. dubna na své konferenci, určitě se na ní ale objeví jména jako Martin Ander, Jana Drápalová nebo Mojmír Vlašín. O jejich pořadí se ale teprve rozhodne. Zelení zároveň slibují i novou tvář, její jméno ale zatím tají.

Do voleb se vypraví i hnutí, které bylo vůči politikům v minulosti skeptické. Tvůrci satirické stránky Žít Brno, jejíž facebookový profil nechal magistrát smazat, se rozhodli kandidovat v komunálních volbách. Známou tváří Žít Brno je aktivista Matěj Hollan, zatím ale není jasné, zda bude i politickým lídrem iniciativy.

Hnutí ANO nemá jasno ani o svém brněnském lídrovi, ani o přesném programu do komunálních voleb. Přípravu jejich programu vede Petr Kuběna. S velkou pravděpodobností tak bude i lídrem na post primátora. Přesný seznam kandidátů dokončují také sociální demokraté. „Cíl je jediný – vyhrát komunální volby. Jaké bude složení vedení města, to je hudba budoucnosti,“ prohlásil současný primátor Roman Onderka (ČSSD), který se bude snažit svůj post obhájit. Minulý týden svého koně představilo i KDU-ČSL. Do komunálních voleb je povede Klára Liptáková.

„Nominační záležitosti řešíme v průběhu března a dubna. Květnový oblastní sněm pak rozhodně o podobě kandidátky. Budu se o pozici lídra ucházet, uvidíme, jestli najdu podporu,“ naznačil svá očekávání občanský demokrat Libor Šťástka.

Komunální volby se budou konat pravděpodobně v září nebo říjnu letošního roku. Přestože regionální politici rozhodují o změnách v bezprostředním okolí voličů, k urnám přichází stále méně lidí. Při posledních obecních volbách byla účast jen 48,5 procenta.

Letošní supervolební rok zakončí ještě volby do jedné třetiny Senátu. Obmění se 27 z 81 mandátů, přesné datum senátních voleb ale musí vyhlásit prezident.

Komisaři už vyprázdnili volební urny
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Morální očista Zlínu dlouho nevydržela

Zlínský primátor Miroslav Adámek (nestr. za TOP09) vedl před čtyřmi lety společnou kandidátku Starostů a nezávislých a TOP09. Své primátorské křeslo chce i letos obhájit, tentokrát už ale výhradně za Starosty a nezávislé. Ti do komunálních voleb půjdou samostatně, bez svého minulého partnera.

Před čtyřmi lety skončila na zlínském magistrátu společná vláda ODS a ČSSD. Vystřídali je nováčci z opozice, kteří ale nezůstali dlouho jednotní. Příkladem budiž hnutí M.O.R. – Za morální očistu radnice. Rozštěpilo se a v letošních volbách za něj už nikdo kandidovat nebude.

Kromě dosavadního primátora Adámka je jistým lídrem do tamních komunálních voleb pouze lidovecký náměstek Miroslav Kašný. Ostatní strany a hnutí své hlavní tahouny zatím nepředstavily.

Téma voleb v UvR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod