Salon vín 2014: Přehlídka toho nejlepšího z českých a moravských vinic

Valtice - V sobotu 1. března se milovníkům vína otevírá na valtickém zámku nová expozice Salonu vín. Prestižní přehlídka tuzemských vín zájemcům představuje 100 nejlepších vín, která se na vinicích urodila. Možnost je ochutnat mají lidé až do ledna příštího roku. Pak začnou přípravy na další ročník.

Prestižní výběr Salon vín České republiky pořádá Národní vinařské centrum od roku 2001. Každý rok vybere stovku nejlepších tuzemských vín, což z něj dělá největší vinařskou soutěž u nás. Odborná porota vybírala v úvodních kolech z 1 526 vzorků vína. Kromě vítězů v jednotlivých kategoriích zvolili degustátoři také absolutního šampiona - tím se letos stal Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec.

Vítězové Salonu vín 2014

  • Absolutní šampion a zároveň vítěz kategorie bílých suchých a polosuchých vín: Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr (Zámeckého vinařství Bzenec)
  • Kategorie červených vín: Merlot 2012 výběr z hroznů (Ing. František Zapletal)
  • Kategorie bílých polosladkých vín: Chardonnay 2012 výběr z hroznů (Josef Fridrich)
  • Kategorie sladkých vín: Muškát moravský 2010 výběr z bobulí (Znovín Znojmo)
  • Kategorii jakostních šumivých vín: Sekt Volařík 2010 pěstitelský sekt (Vinařství Volařík)
  • Cena za nejlepší kolekci vín: Zámecké vinařství Bzenec

(zdroj: Salon vín)

Stovka nejlepších lahví, které letos uspějí v Salonu vín, je celoročně vystavená ve sklepení valtického zámku. Do celostátní soutěže přitom postupují vítězové z jednotlivých podoblastí, a jde tak o nejvyšší české ocenění pro vinaře. Mezi vzorky jsou zástupci přívlastkových vín - tedy pozdní sběry, výběry z hrozbů i cibéb, ale také ledová a slámová vína.

On-line katalog

Díky pokrytí sklepní expozice prostřednictvím WiFi mohou zájemci využít také on-line katalogu. Přímo na smartphonu či tabletu je možné zobrazovat veškeré informace o jednotlivých vínech, dělat si poznámky či vlastní hodnocení.

(zdroj: Salon vín)

Výroba slámového vína: hrozny musí vysychat alespoň tři měsíce

Jihomoravští vinaři právě v těchto dnech začali s lisováním nového slámového vína. Příprava hroznů na tuto vinařskou specialitu trvá několik měsíců. Proto se k zákazníkům dostane jen několik tisíc litrů. Před lisováním musí hrozny nejméně tři měsíce dosychat ve speciální místnosti. „U slámového vína potřebujeme, aby se cukernatost pohybovala kolem třiceti stupňů. Někdy se dokonce dostaneme na 50 stupňů, ale to je spíše výjimka,“ řekl vedoucí provozu vinic z Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk. 

Scvrklé hrozny slámového vína teď čeká lisování. V lechovickém vinařství přes lis projde více než tři a půl tuny hroznů. Z nich se vymačká téměř 700 litrů sladkého slámového vína.

Kvůli náročnosti při přípravě patří slámové víno společně s tím ledovým k vinařským specialitám. Vyrábí ho jen vybraná vinařství a roční produkce se v Česku pohybuje v řádech tisíců litrů. To přitom není ani jedno procento z celkové výroby vína v zemi. Tomu odpovídá i cena za láhev. Zatímco láhev veltlínského zeleného vyjde v průměru na 120 korun, o poznání menší láhev slámového vína ze stejné odrůdy je až desetinásobně dražší.

Jak se liší ledové a slámové víno od pozdního sběru?

Ledové víno je druhem přívlastkového vína, které se vyrábí ze zmrzlých hroznů. Ty mají velmi nízkou výlisnost, ledové víno se proto plní do malých lahví a bývá dražší. Vyniká však výrazným aromatem a nižším obsahem alkoholu. Je také sladší – díky mrazu totiž hrozny obsahují hodně cukru.

Oproti tomu slámové víno se vyrábí z takových hroznů, ze kterých se odpařila část vody. Vyzrálé hrozny se po sklizni zhruba tři měsíce suší na slámě nebo rákosu. Bobule tak ztratí většinu vody a připomínají hrozinky, zůstane jim ale cukr. Podobně jako ledové bývá slámové víno sladší a má méně alkoholu.

Přívlastkové víno pozdního sběru se vyrábí z hroznů, které byly sklizeny později – až když jejich cukernatost dosáhla úrovně kolem 21 až 24 stupňů. Výběr z bobulí dosahuje přezrálosti sesycháním na keři – takové víno je sladší, má však víc alkoholu než ledové. Výběr z cibéb dosahuje přezrálosti za pomoci ušlechtilé plísně. Taková vína jsou výrazně sladká, mají také vyšší viskozitu.