Petici proti větrníkům v Podyjí podepsaly tři a půl tisíce lidí

Retz - Téměř tři a půl tisíce lidí ze Znojemska podepsalo petici proti větrníkům, které by měly už příští rok vyrůst na rakouské straně hranice. Větrné elektrárny o výšce až 200 metrů by měly stát poblíž národního parku Podyjí mezi obcemi Hardegg a Landau. Lidé se bojí znehodnocení krajiny a útlumu turistického ruchu. Konečné slovo bude mít dolnorakouská vláda, která rozhodne v květnu.

„Našim rakouským partnerům z občanské iniciativy Podyjí jsme předali výtisk online petice, která se jmenuje Zachraňte krásné Podyjí před obrovskými větrníky, a kterou k dnešnímu dni podepsalo více než 3 400 občanů,“ potvrdil zástupce odpůrců stavby Jiří Kacetl. Ten dorazil na včerejší jednání do rakouského Retzu, kde se setkal s tamními odpůrci větrníků. „Druhý dokument, který jsme předali, je proklamace starostů z celého vranovského mikroregionu plus starosty města Znojma, ve které shrnují důvody, proč je pro jihomoravské příhraničí stavba těchto větrníků stěží představitelná,“ dodal Kacetl.

Hlavním argumentem proti větrníkům jsou obavy o snížení turistické atraktivity Podyjí, Vranovska a Bítovska. Turismus je jednou z mála prosperujících hospodářských činností v oblasti, kde je nezaměstnanost vysoko nad deseti procenty. Obavy jsou i z narušení ekosystému národního parku.

Hovoří zástupce odpůrců stavby Jiří Kacetl (zdroj: ČT24)

Společně s českou veřejností se proti záměru postavil i rakouský Bürgerinitiative Thayatal a některé další spolky. „Tento projekt je ekologická katastrofa. Výška bezpodmínečně vyžaduje noční osvětlení a turbíny budou dělat hluk, což může být pro citlivější lidi zdravotním rizikem,“ myslí si člen sdružení Bürgerinitiative Thayatal Helmut Salek.

Obří Windpark Nord má vyrůst těsně za hranicemi, asi kilometr od moravské obce Šafov. Investoři, jimiž jsou Rakouské spolkové lesy a obce Hardegg, Langau a Weitersfeld chtějí vystavět 26 až 31 větrníků, které budou vysoké 150 metrů a lopatky se dostanou až do dvousetmetrové výšky nad zem. Park se má rozprostírat na 600 hektarech.

Jak mají být elektrárny vysoké?
Zdroj: ČT24/www.podyji-thayatal.eu

Dolnorakouský hejtman, který na podzim navštívil jižní Moravu, ubezpečil české občany, že výstavbě větrného parku budou předcházet studie na vliv ekosystému. Dolnorakouská vláda bude v květnu jednat o změnách územního plánu, tehdy se také rozhodne, zda elektrárny povolí či nikoliv.

Průměrná větrná elektrárna vyrobí 4400 MWh za rok. To je stejně jako 40 000 metrů čtverečních solárních panelů. Průměrná domácnost přitom za rok spotřebuje přibližně 2MWh elektrické energie.

V Jihomoravském kraji stojí už celkem sedm větrných turbín.

Břežany na Znojemsku – pět větrných turbín, s celkovým výkonem 4,25 MW

Bantice – jedna větrná elektrárna o výkonu 2 MW stojí nedaleko silnice Znojmo – Pohořelice

Tulešice – kousek od Moravského Krumlova stojí větrná elektrárna s výkonem 2 MW.

Ve Zlínském kraji je jediná větrná elektrárna na Hostýně, kterou spravuje Římskokatolická duchovní správa. Elektrárna má výkon pouze 0,225 MW.

Zdroj: Česká společnost pro větrnou energii

Vydáno pod