Premiér Sobotka: Pracovní místa jsou pro novou vládu prioritou

Brno - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dorazil na návštěvu Jihomoravského kraje. V Brně se večer sešel s primátorem města Romanem Onderkou (ČSSD), společně diskutovali o výstavbě distribuční haly pro internetového prodejce Amazon. Město totiž požaduje, aby z dálnice vznikl nový exit do průmyslové zóny. Dálniční sjezd ale musí postavit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Premiér uvedl, že udělá maximum pro to, aby napojení v roce 2017 fungovalo.

„Je naprosto přirozené, že se jako premiér budu zajímat o všechny velké investice, které by v jednotlivých regionech mohly přinést podporu nových pracovních míst,“ ujistil premiér Sobotka. V Brně by už od září mohla fungovat nová distribuční hala firmy Amazon. O velkou investici, v ceně dvě a půl miliardy korun, která jižní Moravě přinese nejméně 1500 nových pracovních míst, se proto nezajímá jen brněnský magistrát, ale i nová vláda.

Hned po prvním zasedání kabinetu varoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) před možnou ztrátou velkého investora. „Tato investice je ohrožena, pokud brněnští zastupitelé nevyjdou vstříc, odejde Amazon do Polska nebo na Slovensko – a to by bylo špatně. Je to urgentní záležitost,“ prohlásil Babiš.

Brněnská hala Amazonu má mít 95 tisíc metrů čtverečních, americký internetový prodejce chce ze skladu obsloužit už letošní Vánoce. Práci zde má najít nejméně 1500 lidí, v předvánoční špičce ještě víc.

Bohuslav Sobotka o výstavbě Amazonu (zdroj: ČT24)

I přesto, že vedení Brna o velkého investora stojí, se zatím s firmou nedohodlo. Brněnští radní už souhlasili s tím, že městské pozemky pro výstavbu haly prodají developerské firmě CTP Invest. Zastupitelstvo ovšem v lednu nerozhodlo o smlouvě na výstavbu dálničního sjezdu do průmyslové zóny v Černovicích. Nový exit je přitom podmínkou města, aby distribuční centrum vůbec vzniklo. Developer CTP Invest tlačil na město, aby svolalo mimořádné zastupitelstvo a o vybudování dálničního sjezdu konečně rozhodlo. Město nakonec prosby vyslyšelo: 14. února se mimořádně sejdou radní a o půl hodiny později i zastupitelé.

„Intenzivně budeme pracovat na přípravě a výstavbě napojení průmyslové zóny na D1,“ zavázal se Sobotka, podle kterého by stát měl být garantem dobré dopravní dostupnosti pro
zahraniční investory. „Závazné termíny určí smlouva, zatím ale platí rok 2017. Je v zájmu všech, aby bylo dopravní napojení co nejdříve,“ připomenul premiér. Primátor Onderka apeloval na brněnské představitele, aby garanci ze strany vlády vzali v potaz. „Doufám, že zastupitelé nyní zvednou ruku pro Amazon,“ naznačil svá očekávání Onderka.

Pozemek na Černovických terasách
Zdroj: ČT24/Čisté Tuřany, o.s.

V blízkosti průmyslové zóny Černovická terasa už dálniční sjezd existuje, a to na 201. kilometru. Z exitu se dá dostat na brněnské letiště a do průmyslové zóny po ulici Řípská. Zatímco Řípskou z jedné strany lemují tovární a skladové haly, z druhé strany, dál od silnice, jsou rodinné a bytové domy městské části Slatina.

Obavy z velkého nárůstu dopravy v okolí haly Amazonu má občanské sdružení Čisté Tuřany, které žádá zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Vedení Brna i kvůli tomu zároveň vyjednává o kompenzaci pro městské části, zatím se hovořilo o částce 56 milionů korun. Na své náklady by také společnost CTP Invest mohla například rozšířit křižovatku Řípská-Tuřanka nebo stávající dálniční sjezd do Slatiny.

Pokud by se v Brně kvůli průtahům nezačalo stavět včas, má podle investora Amazon náhradní plán - uvažuje, že by projekt nakonec uskutečnil v Bratislavě.

Amazon.com

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Založil ho v roce 1994 Jeff Bezos. V Česku už má Amazon centrum pro vrácené zboží, a to v Praze poblíž Letiště Václava Havla. V tuzemsku chce firma vybudovat i dvě distribuční centra: v Brně a v Dobrovízi u Prahy. Centra se mají stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. V září 2013 zaměstnávala firma po celém světě 109 800 lidí.