Stavební firmy se domlouvaly na zakázkách, soud je potrestal

Brno - Korupční kauza podnikatelů v městské části Brno-Starý Lískovec pokračuje. Zástupci firem se podle obžaloby domlouvali, kdo se zúčastní veřejných zakázek a kolik nabídne. Jednatelům udělil brněnský městský soud peněžité tresty, použil přitom trestní příkaz. Trojici obžalovaných ale čeká hlavní líčení. To by mohlo začít na přelomu února a března. Kromě jednatelů firem se na korupční kauze údajně podíleli i dva úředníci.

V celém případu figuruje rovná desítka podezřelých. Údajnou hlavou celé kauzy byl podle obžaloby Petr Kratochvíl, který stane před soudem nejdříve za měsíc. Spolu s ním nařídil soud hlavní líčení i pro investiční referentku radnice městské části Starý Lískovec Renatu Weisovou a Dalibora Krejčího z Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, kteří údajně firmám poskytli výhodu při zadávání veřejných zakázek.

Dvojice obžalovaných úředníků je už zpátky v práci. Jak radniční referentka Weisová, tak náměstek Biofyzikálního ústavu Krejčí byli ale přeřazeni na jiné pozice, aby nemohli ovlivňovat veřejné zakázky pro své instituce.

„Z celkového počtu deseti obžalovaných bude u tří nařízeno hlavní líčení, u sedmi byly vydány trestní příkazy, na základě kterých byly uloženy peněžité tresty od 100 do 200 tisíc korun a také tresty zákazu činnosti do tří let,“ prozradila mluvčí Městského soudu Brno Gabriela Stočková. Trestní příkaz je ale pravomocný pouze ve třech případech. Čtveřice podnikatelů proti němu podala odpor a jejich případ se tak připojí k hlavnímu líčení, kde nakonec stane celkem sedm obžalovaných. „Já jsem se samozřejmě odvolal, nechci se k tomu vyjadřovat, až u soudu,“ uvedl dnes jeden z obžalovaných jednatelů Petr Boleslav.

Celý případ začal v červnu 2013, kdy se stavební firmy údajně dohodly, která z nich vyhraje veřejnou zakázku. Podle vyšetřovatelů se společnosti domlouvaly, která nabídne nejvýhodnější cenu. Žalobce tvrdí, že organizátorem celé akce byl Petr Kratochvíl, jednatel společností KP stavby a Trenon.

Po zásahu protikorupční policie, kterému předcházel odposlech podnikatelova telefonu, skončil Kratochvíl ve vazbě, kde čekal celé dva měsíce. V současnosti je už na svobodě, s Českou televizí dnes ale nekomunikoval. Podle spisu kontaktoval Kratochvíl Renatu Weisovou v souvislosti s veřejnou zakázkou na stavební úpravy radnice. Referentka údajně pochybila, když Kratochvílovi prozradila cenové nabídky konkurence. Ten pak přepracoval svůj původní návrh, nabídl nižší cenu a zakázku následně vyhrála jeho společnost KP stavby.

Radnice ve Starém Lískovci se od korupčního případu distancovala. Vedení údajně o machinacích jednotlivých firem nemělo ani tušení.

Jednou ze zmanipulovaných zakázek byla například rekonstrukce šaten v Biofyzikálním ústavu Akademie věd ČR. Kratochvíl se coby jednatel firmy Trenon domluvil se zástupci dalších dvou společností na tom, že se o zakázku budou ucházet, ale právě jeho firma nabídne nejvýhodnější cenu. „Zakázku vyhrála firma Trenon Petra Kratochvíla, stavební úpravy proběhly v ceně 960 tisíc,“ uvedl loni v létě ředitel ústavu Stanislav Kozubek.

O plánu údajně věděl i Dalibor Krejčí, který zakázku vypisoval, a patří tak mezi obžalované. Největší předem dohodnutou zakázkou pro ústav, a to za více než 11 milionů korun, měla být výstavba zvěřince, na ni už ale nedošlo. Policie Petra Kratochvíla zatkla.

Dům Petra Kratochvíla v Rosicích na Brněnsku
Zdroj: ČT24/ČT Brno